Odp: Czujnik wałka rozrządu i MAP - napięcie
Udało mi się przywrócić zasilanie na obwodzie czujników. Tam gdzie czujnik miał trzy przewody na zasilaniu było 1,7V teraz jest 5V(na forscanie SV1= 4,95V). Skasowałem błędy i po tym pojawiły się nowe:
PCM: P0238 - Wysoki poziom sygnału obwodu czujnika A turbosprężarki
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
PCM Kod: P02E9 - Wysoka wartość sygnału w obwodzie czujnika położenia zaworu sterowania przepływem A” powietrza wlotowego w silniku Diesel
Status:
OBD II Kod: P0238 - Wysoki poziom sygnału obwodu czujnika A turbosprężarki
Status:
- Oczekujący - usterka oczekuje na potwierdzenie
Po próbie odpalenia pojawia się:
Kod: P0341 - Zakres / wskazania czujnika położenia wałka rozrządu A (1 kadłub lub pojedynczy czujnik)
Dodatkowe symptomy usterki:
- Nieprawidłowy sygnał
Status:
Auto dalej nie odpala. Świeci się kontrolka ESP zaraz po przekręceniu zapłonu. Nie ma już usterki silnika na zegarach.
Czy powyższe błędy mogą mieś wpływ na to że auto nie odpala. Może jakieś sugestie co dalej można sprawdzić. Dodatkowo już wcześniej pisałem: czy może ktoś z szanownych forumowiczów zweryfikować jakie powinno być zasilanie na czujniku położenia wałka rozrządu, ja mam 5V i 10,2V. Akumulator ma ponad 12V.
Dodatkowo na forscanie mam dla PID: AOVM 10.50 V Napięcie wyjściowe alternatora - zmierzone
czy też tak macie?
Będę wdzięczny za pomoc.
Bump: Wyciągnąłem wiązkę od czujnika turbo i okazało się że dwa przewody są przetarte i przerwane przy wtyczce. Naprawiłem i po podłączeniu znowu spadło mi napięcie na obwodzie.
Czy w takim razie czujnik kopiowania turbo jest walnięty?
Czy na odłączonym czujniku turbo auto powinno odpalić?
Ostatnio edytowane przez panoramix112 ; 22-10-2019 o 18:49
|