Temat: [Mondeo 2007-2014] Wymiana akumulatora
View Single Post
Stary 06-10-2019, 13:33   #654
tomekxo
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 EcoBoost 240KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Wymiana akumulatora

Witam
Od jakiegoś czasu wyskakuje mi komunikat o niskim napięciu akumulatora w Mondeo MK4 2.0 ecoboost 240KM 2013r. Kiedys tam go już doladowalem i było ok przez jakiś czas. Potem znowu się pojawil komunikat, znowu doladowalem itd. Od jakiegoś czasu sprawdze sobie napiecie na akumulatorze po nocy na komputerze (wcisniecie hamulca, ok i przekręcenie kluczyka na zapłon) i pokazuje mi po nocnym staniu czasem 11,7V do 12,1V.

Dzis zobaczyłem jaki mam akumulator i się trochę zdziwiłem. Okazalo się ze mam od nowości Fordowski Silver Calcium 52Ah 500A, FINIS 1672941. Spodziewalem się akumulatora o większej pojemności. Sprawdzalem w instrukcji, ale tam oczywiście nie napisali jaka pojemność powinien mieć w moim aucie.
A znowu jak wpisałem w wyszukiwarce to pokazalo mi takie cos:
http://jakiakumulator.pl/ford-mondeo...4-akumulatory/
Czyli ze w 2.0 ecoboost powinien być w granicach 72Ah. I to ktoras już tego typu wyszukiwarka podaje taka pojemność. A ja zakupiłem auto to miał 52Ah, watpie żeby poprzedni wlasciciel cos wymienial, na pewno jest od nowości taki jak teraz.
A ja chciał bym się dowiedzieć z jakiegoś oficjalnego zrodla jaki powinienem mieć.

Czy gdybym wymienil akumulator to musze jakos resetować czujnik BMS? Niby mam na minusowej klemie ten czujnik, ale nie mam Start-Stop, po odpaleniu ladowanie ciagle mam w granicach 14,7V - 15V.
W moim Focusie 1.0 MK3 ze Start-Stop ladowanie "wariuje" caly czas. I tam resetowałem BMS (5x przeciwmgielne tylne, 3x awaryjne, mignela kontrolka akumulatora 3 razy).
tomekxo jest offline   Odpowiedź z Cytatem