Cześć wszystkim,
Zarejestrowałem się dosłownie przed chwilą na forum, aby podzielić się kilkoma spostrzeżeniami.
W żołnierskich słowach:
- Focusa Active zamówiłem 06.06.2019 w Warszawie w Autoplaza Bielany,
- nr VIN dostałem od dealera 25.09.2019,
- auto zostało wyprodukowane przed 30.09.2019 (nie wiem dokładnie kiedy)
- odbiór miał nastąpić w ciągu 4-5 tygodni ale dostałem go wczoraj 18.10.2019 (miałbym go kilka dni wcześniej ale firma leasingowa się ociągała).
Wziąłem najmocniejszą konfigurację czyli 1.5 182km A8 WA5. Zrezygnowałem tylko z dachu panoramicznego, elektrycznie otwierania bagażnika, CCD (może coś jeszcze mi wyleciało z głowy).
Po 60 km jazdy wiem na pewno:
- auto jest dynamiczne i nie czuć że jedzie tak szybko, jak wskazuje prędkościomierz (czuć np 50 km/h a jadę ponad 80 km/h),
- utrzymanie pasa ruchu + aktywny tempomat to jest bajka (już nie mogę się doczekać dłuższej trasy) - auto samo skręca, hamuje i rusza.
- kluczyk mam cały czas w kieszeni, auto otwieram zbliżając dłoń do klamki, z telefonu lub zegarka. W aplikacji w telefonie mogę np. sprawdzić stan paliwa, spalanie, ciśnienie w oponach etc.
- auto jest bardzo fajnie wyciszone i w kabinie jest cicho nawet przy 120 km/h,
- reflektory statyczne led świecą bardzo ładnie, jednak jechałem bardzo krótko po zmroku,
- wyświetlacz head-up, - myślałem, że będzie pokazywał niewiele informacji ale bardzo się przydaje i rzadko patrzę na komputer poniżej. Mam to co potrzebuję czyli aktualna prędkość, ograniczenie prędkości czytane przez komputer ze znaków, informacje z tempomatu i asystenta pasa ruchu,
- po podłączeniu telefonu przez car play, zapomniałem o aplikacjach dostarczonych przez Forda.
To tyle. Osobiście jestem bardzo zadowolony. Auto jest dynamiczne, ma ogromny bagażnik, mnóstwo bajerów elektronicznych, daje mnóstwo przyjemności z jazdy.
W styczniu wybieram się w góry i przetestuje go z bagażnikiem dachowym i może z łańcuchami oraz obciążeniem w postaci 4-osobowej rodziny
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli macie jakieś pytania, to chętnie odpowiem.
Mam nadzieję, że komuś tym postem pomogłem.
P.S. Auto przyjechało na kołach 18”, wiec dokupiłem zimówki 17” i potrzebowałem felgi 17”. Dealer mi zaproponował w cenie ponad 4K za komplet, więc kupiłem nie od Forda a w firmie sprzedającej Opony, inne felgi za polowe tej kwoty. Stwierdziłem, że 4K za felgi tylko na zimę, to gruba przesada.