View Single Post
Stary 19-10-2019, 14:20   #9
RadioactiVe
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: S-max
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Hamulec elektryczny nie zwalnia i kilka błędów

Do tej pory udało mi się ustalić że:
- suszenie nic nie pomogło
- to nie wilgoć jest sprawdzą problemu
- na liście z wszystkimi modułami nie zgłasza się PBM
Zakupiłem do testów moduł hamulca ręcznego, najtańszy jaki znalazłem, z volvo o innych numerach. Mój ma oznaczenia 6G91-2598-BB / 30773933, natomiast ten zakupiony to 6G91-2598-CF / 31341542. Zdawałem sobie sprawę z różnic i że może nie działać poprawnie, ale standard komunikacji CAN jest jeden i coś powinien zwrócić w stylu "niewłaściwy sprzęt" lub coś podobnego. Po podłączeniu nowego modułu słychać "cykanie" przekaźników zaś z mojego nie. Skan Forscan-em pokazuje że moduł się poprawnie zgłasza z błędem oprogramowanie niekompatybilne i hamulec elektryczny dalej nie działa. Wniosek z tego jest taki że mój moduł PBM uległ uszkodzeniu. Diagnoza jasna, wystarczy wymienić i będzie działać, ale z kupnem nie jest łatwo. Na aledrogo nie ma, obdzwoniłem pobliskie szroty i też nic. Pytanie do forumowiczów, czy ktoś ma na sprzedaż taki moduł (6G91-2598-BB) lub wie gdzie go można dostać. ASO odpada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ewentualnie czy da się przeprogramować moduł z volvo aby poprawnie działał w maksie.

Ostatnio edytowane przez RadioactiVe ; 19-10-2019 o 14:29
RadioactiVe jest offline   Odpowiedź z Cytatem