Temat: [Kuga 2008-2012] Powietrze w paliwie.
View Single Post
Stary 25-10-2019, 07:45   #13
Rafik75
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: Kuga II
Silnik: 2.0
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Powietrze w paliwie.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet miałem ochotę wykonać ten eksperyment...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wynik jest oczywisty, więc zszedłem do samochodu, ale zniechęcił mnie do dalszych działań sporych rozmiarów blaszany element osłonowo-konstrukcyjny przymocowany (kilkoma różnymi śrubami) nad filtrem paliwa w moim Grand C-maxie 2013 z silnikiem DW10C.
Nie jestem tak "napalony" aby Ci udowadniać Twoją niewiedzę "za wszelką cenę"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W zamian - popatrz sobie Kolego w schematy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Grzałka paliwa w filtrze paliwa - jak wszystkie elementy o większym poborze prądu - sterowana jest przekaźnikiem.
O ile PCM steruje załączaniem przekaźnika i może wykryć jego brak, tak nie ma żadnej metody stwierdzenia czy na wyjściu przekaźnika jest pobór prądu czy też nie.

Toteż szanowny Kolego - musiał najwyraźniej Kolega odpinać inną wtyczkę!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpinanie i zapinanie wtyczki od podgrzewacza paliwa nie ma prawa mieć dokładnie żadnego wpływu na możliwość uruchomienia silnika. No chyba, że mówimy o uruchomieniu silnika po nocy z temperaturą -35st. C.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wtedy, to faktycznie wypięcie wtyczki podgrzewacza może uniemożliwić rozruch... Ale to już inna bajka...
Zamiast tracić czas na poematy, już byś pięć razy to sprawdził Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Blaszana osłona jest przymocowana tylko trzema nakrętkami. Przy okazji można sprawdzić stan wtyczki i gniazda.
Nie wymieniał bym kompletnego filtra, jeśli tam jest tylko grzałka. Pompa paliwa nie ruszy, jeśli brak obwodu.
W starych, dobrych 1.8 TDI można było spokojnie wywalić podgrzewacz paliwa i silnik działał normalnie.
Rafik75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem