Cytat:
Nawet miałem ochotę wykonać ten eksperyment... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wynik jest oczywisty, więc zszedłem do samochodu, ale zniechęcił mnie do dalszych działań sporych rozmiarów blaszany element osłonowo-konstrukcyjny przymocowany (kilkoma różnymi śrubami) nad filtrem paliwa w moim Grand C-maxie 2013 z silnikiem DW10C.
Nie jestem tak "napalony" aby Ci udowadniać Twoją niewiedzę "za wszelką cenę"... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W zamian - popatrz sobie Kolego w schematy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Grzałka paliwa w filtrze paliwa - jak wszystkie elementy o większym poborze prądu - sterowana jest przekaźnikiem.
O ile PCM steruje załączaniem przekaźnika i może wykryć jego brak, tak nie ma żadnej metody stwierdzenia czy na wyjściu przekaźnika jest pobór prądu czy też nie.
Toteż szanowny Kolego - musiał najwyraźniej Kolega odpinać inną wtyczkę! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpinanie i zapinanie wtyczki od podgrzewacza paliwa nie ma prawa mieć dokładnie żadnego wpływu na możliwość uruchomienia silnika. No chyba, że mówimy o uruchomieniu silnika po nocy z temperaturą -35st. C. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wtedy, to faktycznie wypięcie wtyczki podgrzewacza może uniemożliwić rozruch... Ale to już inna bajka...
|
Zamiast tracić czas na poematy, już byś pięć razy to sprawdził
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Blaszana osłona jest przymocowana tylko trzema nakrętkami. Przy okazji można sprawdzić stan wtyczki i gniazda.
Nie wymieniał bym kompletnego filtra, jeśli tam jest tylko grzałka. Pompa paliwa nie ruszy, jeśli brak obwodu.
W starych, dobrych 1.8 TDI można było spokojnie wywalić podgrzewacz paliwa i silnik działał normalnie.