View Single Post
Stary 25-10-2019, 15:50   #6170
anastazyy
ford::advanced

Model: FIesta MK7, Superb III
Silnik: 1,4 Pb/2,0pb
Rocznik: MK7 2015,SIII 2018
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Cytat:
Napisał foni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
3 dni i paręset km z Arteonem za mną. Wersja R-Line, 272KM, 4Motion, DCC, Dynaudio, sporo elektroniki. Cena bez rabatów 258 tys.

1. Pakiet wyciszający jest czymś "must have".

2. Dynaudio wraz ze wzrostem prędkości gra coraz gorzej, do tego stopnia że pow. 150km/h sens jego obecności jest wątpliwy.

3. Pierwsze co wyłączyłem to asystenta pasa ruchu, który zbyt agresywnie ingerował na szybko pokonywanych zakrętach.

4. 20 calowe koła wraz zawieszeniem DCC to mocny punkt tego samochodu

5. Auto jest duuuuże, dzięki czemu w środku komfort jest oczywisty a jego rozmiary czkają się podczas poszukiwania miejsca parkingowego. Rozmiar w tym przypadku to jednak plus.

6. Ergonomia całego infotainment ma prawo budzić wątpliwości. Po 3 dniach nadal poruszałem się po menu z ogromną niepewnością, bardziej zgadując niż wiedząc gdzie co znaleźć. Jakoś wyświetlacza bardzo dobra. Sterowanie gestami to głupota, a zlikwidowanie pokrętła od głośności to debilizm w czystej postaci. Wspominałem o tym przy Passacie.

7. Układ kierowniczy choć dla mnie (nawet w nastawach Sport) nadal zbyt miękki i za mało responsywny, to specjalnie nie przeszkadza szybko prowadzić auto po zakrętach, ale też do tego nie zachęca.

8. Światła LEDowe - pomimo że jeszcze nie matrycowe - bez zastrzeżeń.

9. Silnik + DSG zestrojone zdecydowanie w klimacie Eco i spokojnej jazdy. Owszem, auto w starcie spod świateł jest zaskakująco szybkie, ale już przy slalomach, wyjściach z łuków, "przeskoczeniu na żółtym", wyprzedzaniu, zjeżdżaniu i innych manewrach wymagających szybkiego dostępu do mocy (czyt. redukcji i odejściu), to można się nieźle zdziwić. Kilka razy tego typu manewr kończyłem....hamowaniem. Po prostu czas który upływa zanim zacznie się "lot w nadprzestrzeń" jest niewiarygodnie długi.

10. Spalanie. Na autostradzie przy prędkościach 140-160 wychodzi pod 11. Na eSce idzie zejść do 10. A znów na drogach krajowych, jadąc jako tako zgodnie z przepisami nie ma problemu aby zaliczyć 8 z małym ogonkiem. Za to rano, start na zimno, jazda po mieście - to trzeba się mocno starać aby zejść poniżej 14.

Uzupełnię w razie pytań.
E tych nowych silnikach vaga coś porobili. Mam stare 280 i po jeździe 272 tak jak zauważyłeś jakoś dziwnie długo myśli. Nie wiem czy to nie kwestia nowego oprogramowania aby przejść nowe normy spalin.
Dla mnie dziwne jest że w wersji R line nie można zamówić foteli z regulacją elektryczną i pamięcią foteli. Popraw mnie jeżeli się mylę.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
anastazyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem