View Single Post
Stary 25-10-2019, 17:11   #1
domwar
ford::amateur

Imię: Dominik
Model: Mondeo MK4 Powershift
Silnik: 2.0TDCI 163KM
Rocznik: 2013
Domyślnie kombi 2.0 TDCI 163KM Powershift, r.2013 239000km - prośba o radę przed zakupem

Witajcie
Pierwszy to mój wpis tutaj, więc na początek grzecznie "Dzień dobry Wszystkim! :-)"

Ostatnie kilka lat zafundowałem sobie przesiadkę z Forda na f...rancuskie ale już chyba mam dość tej egzotyki.
Jeden Ford w rodzinie jest, kiedyś był Mondeo MKII i wspominam go chyba jako najwdzięczniejsze autko, które miałem. A teraz nadszedł czas na powrót w nowszym wydaniu.

Mam na oku takie auto (jak w temacie).
Naczytałem się tyleż dobrego co i złego o skrzyniach PowerShift zarówno na tym forum jak i zasięgnąłem opinii różnej maści fachowców i "fachowców" z wszelkich dostępnych mi źródeł.

O ile na początku napaliłem się jak szczerbaty na suchary na "automat" to teraz mam coraz więcej wątpliwości czy zakup przy tym przebiegu ma w ogóle sens.

Na tyle, na ile pobieżnie auto sprawdziłem to sam silnik chodzi równo zarówno zimny jak i po rozgrzaniu. Nic nie szarpie, nie puka, obroty nie falują.
Teoretycznie wygląda, że jest wszystko w porządku.
Doradźcie proszę na co powinienem zwrócić uwagę?

Jutro mam zamiar sobie do handlarza podjechać i obejrzeć dokładnie auto od góry i od spodu.
Prawie na pewno nie będzie możliwości spuścić odrobiny oleju ze skrzyni aby sprawdzić czy jest czysty.

Czy ktoś z szanownych kolegów może mi również sprawdzić historię auta po numerze VIN? WF0GXXGBBGDK76800

Wyposażenie rozpracowałem sobie w jakimś internetowym dekoderze VIN za drobną opłatą i tutaj też pojawiła mi się pewna nieścisłość:
otóż auto jest wyposażone w klimatyzację (teraz to już chyba standard) a w informacji z VIN pojawiło się coś takiego: 97A WITHOUT AIR CONDITIONING Ki diabeł?

Byłbym wdzięczny bardziej doświadczonym kolegom ( a być może i koleżankom) za pomoc i wszelkie porady.
Pozdrawiam
Dominik
domwar jest offline   Odpowiedź z Cytatem