View Single Post
Stary 29-10-2019, 09:15   #98
El Nino
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Błąd P0420.

Witam,

Przy zakupie samochodu sprzedający zgłaszał, że prawdopodobnie w katalizatorze coś brzęczy. Rzeczywiście przy otwartych drzwiach i przegazowaniu słychać jakby jakaś blacha wibrowała i stukała zaś przy jeździe buczy trochę jak przy sportowym wydechu. Jakoś mi to nie przeszkadzało do chwili gdy po 2 dniach pojawił się Check Engine i błąd wg Torque: P0420 - Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1).

Błąd udało się skasować i czekam w jakich okolicznościach pojawi się on znowu.

Nie wiem na ile ten błąd może mieć powiązanie z odgłosami z układu wydechowego.

Kilka innych informacji żeby wszystko było jasne: Auto zatankowane dzień wcześniej pod korek.
Ku mojemu zdziwieniu auto w mgnieniu oka nagrzewa się do temperatury 90*C raptem 3-4 minuty pracy silnika lub 1-2km przejechanej drogi. Może to norma ale w poprzednim samochodzie (Grande Punto) taki wynik to raczej science fiction.

Katalizator wymieniony na nowy w 2016 roku i od tamtej pory przejechane miał ok 35 000km.

Benzyna 2.0 145KM

Z tego co widzę w google to dość powszechny błąd ale źródeł problemów jest od groma. Co mogę ewentualnie sprawdzić sam, a kiedy już myśleć o wizycie w warsztacie?

Co ciekawe, auto zachowywało się po wyświetleniu błędu bez zarzutów. Spalanie w normie, nie szarpało, brak falujących obrotów. Temperatura również.