Cytat:
|
Focus MK3 może mieć (alternatywnie) oba systemy - DDS (pomiar na podstawie czujników ABS) oraz TPMS - pomiar na podstawie czujników ciśnienia zintegrowanych z wentylami. I tak już od dawna (praktycznie od początku produkcji). DDS daje się właczyć w każdym FF3, który nie ma TPMS (no i nie ma fabrycznie włączonego DDS).
|
Mam datę produkcji mojego Focusa na 25 kwietnia 2014 roku. Mam ORYGINALNIE założone czujniki TPMS w każdym kole. Do tej pory nie miałem czasu zająć się tą sprawą, nawet wtedy, gdy po zakupie samochodu wymieniłem opony na nowe, zimowe. Kupiłem również nowe opony letnie (w zimie najlepsza cena :-)).
Jednak teraz chciałem je zaprogramować i z dużym zdziwieniem przyjąłem informację, że pomimo, że w kołach były czujniki, TPMS NIET.
Jesteś zwolennikiem tezy, że Ford rozrzutny nie jest i nie pakuje nic nadmiarowego. Jak jest rozwiązana sprawa kontroli systemu TPMS przez oprzyrządowanie Focusa? Jest jakaś instalacja z anteną? Można dołożyć ją w razie, gdy jej nie ma? Może masz dostęp do schematu takiego rozwiązania w FF3? Szkoda, by się moje czujniki marnowały...
Byłbym wdzięczny za pomoc.