View Single Post
Stary 29-10-2019, 15:45   #59
CHEMICZNY
ford::amateur

Model: FOCUS
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: MK1
Question Odp: szarpanie w przedziale 2000-3000 obrotów a zapowietrzenie układu paliwowego TDCI

Cześć. Odgrzewam kotleta. Piszę pod tym postem poniewaz mam podobny problem. Odkad kupiłem tego focusa (MK1 1,8 TDCi przebieg potwierdzony 170 000) mam szarpnięcia powyżej 2 tys. obr. TYLKO na ciepłym silniku, tj. kiedy wskazówka od temp cieczy znajdzie się w połowie swojego zakresu. Na zimnym praca może nie jest idealna ale w miarę ładnie odpala (podymi chwilę na biało) i ładnie się zbiera, na ciepłym są szarpnięcia przy utrzymywaniu stałej pozycji pedału przyspieszenia obrotów, lub delikatnym wciskaniu. Przy mocniejszym wciśnięciu potrafi szarpnąć ale dalej idzie już dobrze. Odczuwam to jakby się coś przycinali.
Mam identycznego focusa po stłuczce z którego podmieniam teraz części. Tamten był igła.
Zamieniłem:
1. Pedał przyspieszania obrotów
2. Przepływomierz 4-letni DELPHI
3. Elektrozawory sterowania turbo i EGR
4. Czujnik położenia wału ( były opiłki chyba z dwumasy, na drugim to samo)
5. Czujnik spalania stukowego
6. Czujnik ciśnienia powietrza doladowanego
7. Rozrusznik ( rok temu żeby sprawniej palił)
8. Alternator. Pad jeden w czerwcu drugi początek października!
I tutaj trzebaby zrobić przystanek bo poprzedni właściciel też wymieniał.... O co chodzi? Sprawdziłem wiązkę sterowania alternatora na odcinku metra i było ok. Może od tych szarpnięć pada.
Pompę CR i wtryski robił już poprzedni właściciel i ten temat bym na razie zostawił bo auto na 3 i 4 biegu z pedałem w podłodze nie stwarza problemu.
O zawór EGR i katalizator zadbał poprzedni właściciel.. tyle że odcięte (zaślepione) jest jedynie sterowanie EGR. Nie widzę blaszki zaslepiajacej mechanicznie rury od EGR

Mechanicy rozkładają ręce, robili mi nawet przeguby.... bo to niby szło z napędu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy ostatnim podpięciu pod komputer pojawił się błąd czujnika powietrza zasysanego który jest w obudowie przepływomierza, ale trudno mi wywalić 250 na nowy skoro ten ma dopiero 4 lata... Nie wierzę w to że odczyt temp. powoduje takie szarpnięcia, dlaczego na zimnym silniku nie szarpie?
Nasza uwaga kieruje sie na dwumase ale szarpanie tylko na ciepłym to chyba nie dwumasa. Te opiłki na dwumasie mogą zakłócać czujnik położenia ale efekt powinien być niezależny od temperatury silnika?
Nie znalazłem informacji na temat dogrzewania cieczy chłodzącej grzałka z alternatora ale chciałbym to też sprawdzić czy takie impulsowe włączanie i wyłączanie nie powoduje szarpania.
Mam trochę wątpliwości co do pracy turbiny. W poprzednim Focusie słyszałem świst i na starej i na regenerowanej. Tutaj w ogóle jej nie słyszę... Jednak moc jest i grzybek po przegazowaniu odchyla dźwignie. Czy mieliście przypadek aby ten mechanizm się przycinał? Bo na to wskazywałyby objawy.
Proszę o waszą pomoc co jeszcze sprawdzić, ew. gdzie podjechać na uczciwy komputer i sprawdzić który parametr jest anomalia w trakcie szarpania?
Przepraszam za brak Polskich znaków ale pisałem z kalkulatora.

Ostatnio edytowane przez CHEMICZNY ; 29-10-2019 o 18:16 Powód: Zapomniałem o pedale przyspieszania obrotow
CHEMICZNY jest offline   Odpowiedź z Cytatem