View Single Post
Stary 29-10-2019, 22:36   #200
andrzej139
ford::average

Imię: Andrzej
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.0L EcoBoost 120PS/125PS
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Czujniki ciśnienia w oponie, a opony zimowe

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przepraszam, że się wtrącę...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie zarzucając nieprawdy, kulturalnie zapytam - a po czym Kolega poznaje, że są to czujniki ciśnienia? Była zdejmowana opona i widać było, że są czujniki?

Tak. Były zdejmowane opony i zamieniane na nowe, zimowe, zaraz po zakupie samochodu. Wtedy dokładnie obejrzałem czujniki i nawet fotki porobiłem, by wiedzieć, co kupić do
nowych felg aluminiowych przeznaczonych do opon letnich. Moi koledzy, którzy w tym samym czasie kupili w Rybniku swoje Fordy, też mieli w kołach czujniki. Oni nie kupowali nowych opon, przekładali tylko opony letnie na zimówki, stąd wiem, że też kupili swe samochody z czujnikami. Gdzięś wtedy przeczytałem, że Ford wdrożył produkcję samochodów z czujnikami sporo wcześniej, niż zakładał to obowiązek. Dlatego mnie nie dziwiło, że mam TPMS. Dopiero miesiąc temu, gdy Darek aktywował mi BLIS, spojrzeliśmy w wyposażenie i...qwa mać, nie mam TPMS. Miałem jak na fabryczny Trend, niezłe wyposażenie, sam parkuje, szyba co prawda tylko z Lidarem, lecz miejsce na wszystko pozostałe, wersja Edition, jak powiedział przesympatyczny kierownik działu Samochody Nowe, Pan Robert. Zresztą, jutro będzie dzwonił do mnie, bo w dzisiejszej rozmowie (podczas zakupu twierdził, że pojazd już ma TPMS), poprosiłem o wyjaśnienie. Ustaliliśmy parę szczegółów, odnośnie, co dalej... .
Bym sobie sam dołożył TPMS, lecz zupełnie nie mam wiedzy, czy tylko komputer, jako odbierający sygnał z czujników jest do wymiany, czy coś jeszcze, czy zupełnie inaczej?
andrzej139 jest offline   Odpowiedź z Cytatem