Temat: [Focus 1998-2004] Falujące obroty
View Single Post
Stary 04-11-2019, 13:09   #3
Iped
ford::average

Imię: Kacper
Model: Focus
Silnik: 1.4
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Falujące obroty

Cytat:
Napisał Draculescu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega patrzy na aku, a problem falujacych obrotów pewnie leży gdzieś indziej.
Na szybko znalazłem to:

Falowanie obrotów silnika – możliwe przyczyny

Czynniki powodujące falowanie obrotów silnika można podzielić na dwa rodzaje:

uszkodzenia mechaniczne,

uszkodzenia elementów elektronicznych.

Diagnozę usterki powinno się zaczynać od poszukiwania jej źródła w awariach mechanicznych. Mogą mieć związek z uszkodzeniem przewodów podciśnienia, pęknięciem lub rozszczelnieniem kolektora ssącego. Tak zwane lewe powietrze ma zdecydowany wpływ na zmianę składu mieszanki, a co za tym idzie – prędkości obrotowej silnika. Inną przyczyną może być zanieczyszczona przepustnica lub silniczek krokowy.*Silniczek krokowy występuje w silnikach z zapłonem iskrowym (benzyna, benzyna/gaz). Za nierówną pracę silnika silnika w zależności od kostrukcji mogą odpowiadać również niesprawne elementy układu zapłonowego (świece, kable, cewki) lub niewłaściwa praca układu wtyskowego spowodowana zanieczyszczeniem lub zużyciem.
Przepustnica,silniczek krokowy zostały wyczyszczone od razu po kupnie samochodu.
Dziś rano uruchomiłem samochód na zimnym i włączyłem mijania. Obroty nawet nie drgnęły. Pojeździłem może maks 7 min gdzie silnik już trochę dostał temperatury i leciutko zaczęły obroty falować. Wczoraj jak przyjechałem z trasy to obroty falowały i to szybko.
Świece do wymiany ?
Iped jest offline   Odpowiedź z Cytatem