Cytat:
|
Kolega patrzy na aku, a problem falujacych obrotów pewnie leży gdzieś indziej.
Na szybko znalazłem to:
Falowanie obrotów silnika – możliwe przyczyny
Czynniki powodujące falowanie obrotów silnika można podzielić na dwa rodzaje:
uszkodzenia mechaniczne,
uszkodzenia elementów elektronicznych.
Diagnozę usterki powinno się zaczynać od poszukiwania jej źródła w awariach mechanicznych. Mogą mieć związek z uszkodzeniem przewodów podciśnienia, pęknięciem lub rozszczelnieniem kolektora ssącego. Tak zwane lewe powietrze ma zdecydowany wpływ na zmianę składu mieszanki, a co za tym idzie – prędkości obrotowej silnika. Inną przyczyną może być zanieczyszczona przepustnica lub silniczek krokowy.*Silniczek krokowy występuje w silnikach z zapłonem iskrowym (benzyna, benzyna/gaz). Za nierówną pracę silnika silnika w zależności od kostrukcji mogą odpowiadać również niesprawne elementy układu zapłonowego (świece, kable, cewki) lub niewłaściwa praca układu wtyskowego spowodowana zanieczyszczeniem lub zużyciem.
|
Przepustnica,silniczek krokowy zostały wyczyszczone od razu po kupnie samochodu.
Dziś rano uruchomiłem samochód na zimnym i włączyłem mijania. Obroty nawet nie drgnęły. Pojeździłem może maks 7 min gdzie silnik już trochę dostał temperatury i leciutko zaczęły obroty falować. Wczoraj jak przyjechałem z trasy to obroty falowały i to szybko.
Świece do wymiany ?