Temat: [Focus 2011-2014] Domontowanie czujnika zmierzchu/deszczu
View Single Post
Stary 06-11-2019, 17:00   #182
Lisseek
ford::beginner

Model: Ford Focus MK3 fl HB
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Domontowanie czujnika zmierzchu/deszczu

Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak. Załączam obiecane zdjęcie.

Dzięki za zdjęcie, dzisiaj udało mi się wyciągnąć sam przełącznik. Spróbowałem go rozkręcić. Ktoś pisał, że można przerobić go na wersję z automatycznymi światłami, tylko trzeba usunąć blokadę. Od strony płytki nie widziałem blokady, od strony przycisków nie mogę zdjąć obudowy, wydaje mi się ze trzyma się na głównym pokrętle. Od której strony można dobrać się do tej blokady ?

Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał Lisseek
Czy wiązka którą kupiłeś jest kompletna tzn od złącza pod schowkiem po przez białą wtyczkę do wszystkich kamer i czujników? Jeżeli ona kosztuje 75 zł to myślę, że nie ma co rzeźbić Czy posiadasz nr tej wiązki ?
Niestety nie - za tyle kupiłem tą końcową wiązkę pomiędzy czujnikami na szybie, a wtyczką przy lusterku, która jest widoczna na Twoich zdjęciach (która w istocie jest szara a nie biała - mój błąd pisałem z pamięci). Wtyczka przy lusterku stanowi część wiązki podsufitki i w Twoim przypadku, co widać na zdjęciach, jest ona niekompletna. Przy pełnej wiązce wtyczka powinna mieć prawie wszystkie przewody (bez jednego)- poniżej zdjęcia tej, którą kupiłem. Tak więc w Twoim przypadku, zakup w ASO tej końcowej nie rozwiązuje problemu, bo jakbyś chciał mieć to tak, jak z fabryki to do wymiany jest wiązka podsufitki. Ponieważ wymiana wiązki podsufitki w FF3 nie jest taka łatwa (przerabiałem temat), lepiej jest pociągnąć dwa przewody (zasilanie i sygnał LIN) z BCM a masę z tej szarej wtyczki. Zasilanie z szarej wtyczki też można spróbować, chociaż nie jest to fabryczne rozwiązanie.
Rozumiem, ze Ty miałeś wiązkę podsufitki kompletną czy też dorabiałeś kabelki? Czy w moim przypadku lepiej nie jest pociągnąć bezpośrednio kabli z czujnika do BCM?

Czy piny w kostce białej (szarej) są takie same jak w BCM? czy jest szansa że będą pasowały z kabelka naprawczego VW? https://allegro.pl/oferta/kabel-prze...aso-7726354802
Lisseek jest offline   Odpowiedź z Cytatem