Temat: [Mondeo 2007-2014] Jaki zestaw LPG wygrać 2.0 Duratec ?
View Single Post
Stary 07-11-2019, 09:38   #219
El Nino
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Instalacja Gazowa 2.0 Duratec - opinie.

Witam,

Zakupiłem forda z silnikiem 2.0 145KM bo wg wielu artykułów i opinii gazowników jest to jedyna jednostka tej marki, która nadaje się pod instalację gazową. Auto zakupiłem, i tu zaczynają się schody.

Mój mechanik dość sceptycznie podchodzi do sprawy i zaproponował że może sprawdzić luzy zaworowe, natomiast regulacji się nie podejmie, bo uważa, że ten silnik nie nadaje się do LPG.

Dzwoniłem przed chwilą do Ford Sławek Katowice - również usłyszałem kategoryczne "nie montoważ gazu jak chce Pan tym samochodem pojeździć".

Dzwonię do firm instalujących LPG i każdy powtarza - nie ma problemu, instalacja wyłącznie BRC i nic się nie powinno dziać.

Jestem już głupi z tego wszystkiego. Czy rzeczywiście aż tak źle to wygląda jeżeli chodzi o te silniki. Trochę mnie to martwi bo nie liczyłem w koszty że paliwo miesięcznie wyjdzie mnie 500zł zamiast ok 200... z drugiej strony nie chcę na siłę robić czegoś co faktycznie może spowodować poważną awarię silnika.

Pytanie, czy mechanicy się tak boją robocizny lub jest ona mało opłacalna stąd wolą odradzać LPG, czy to instalatorzy LPG wciskają kity, żeby zarobić na kliencie...

Jakie są wasze doświadczenia?

Przebieg 237 000km benzyna 2.0 145KM 2008 rok.