Temat: [Focus 2008-2011] Szarpie podczas jady
View Single Post
Stary 11-11-2019, 18:34   #1
Michas813
ford::amateur

Imię: Michał
Model: FOCUS
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Szarpie podczas jady

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy, zabrakło mi pomysłów co do usterki mojego Forda Focusa 1,6 TDCI 90 KM, 2008r. problem dotyczy szarpania, na 3,4,5 biegu w różnym zakresie obrotów.

Postaram się naświetlić temat w miarę możliwości jak najdokładniej.

Po odpaleniu samochodu,wyjeżdżając w trasę samochód na każdym biegu jedzie normalnie. Na każdym biegu jedzie w pełnym zakresie obrotów i nic się nie dzieje. W momencie gdy temperatura zaczyna się podnosić i widać już to na wskaźniku temperatury, samochód zaczyna szarpać trzymając pedał gazu w jednym położeniu. Szarpanie wygląda tak jakbym operował pedlem gazu, dodawał ujmował, dodawał ujmował. Już mi brak pomysłów, bo komp nie pokazuje żadnych błędów. Została wgrana również nowa mapa IDS-em i żadnych zmian.

Samochód ma zmodyfikowaną mapę i wprogramowany i zaślepiony EGR ( Na nowym oryginalnym sofcie szarpanie również występuje )

Z rzeczy które sprawdziłem do tej pory :

Przepływomierz Pierburg ( nie przyniosło żadnych zmian )
Konwerter ciśnienia doładowania Pierburg ( nie przyniosło żadnych zmian )
Zmieniony pedał gazu ( nie przyniosło żadnych zmian )
Sprawdzony cały układ dolotowy, wyczyszczony i uszczelniony kolektor ssący ( wszystko szczelne i również bez zmian )
Sprawdzone turbo i gruszka ( Sprawne )
Sprawdzone wtryskiwacze, jeden był uszkodzony, został wymieniony na nowy i wprowadzony do sterownika ( również bez zmian )

Cały czas zastanawia mnie ta temperatura, czy ktoś ma jakieś pomysły, albo miał taki problem u siebie i udało mu się rozwiązać?

Proszę o pomoc.
Michas813 jest offline   Odpowiedź z Cytatem