Temat: [Focus 2011-2014] spadająca temp. płynu chłodzącego
View Single Post
Stary 13-11-2019, 07:36   #78
bleekm
ford::advanced

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Niedogrzanie. Termostat?

Wymiana termostatu (i czujnika bo sprzedają w komplecie) mało pomoże jeżeli w ogóle. U mnie też zazwyczaj jest ok 74-82 st - czasami i 86 (jesień) a w lecie i do 90 dobija - jednak zazwyczaj temp wynosi ok 77-78 st. i nie stoi w miejscu osiąga te powiedzmy 82-83 i spada tak jakby termostat nie domykał się. Raz na miesiąc jest bez spadku i leci do tych 86 st. Jak dla mnie objawy zapowietrzonego układu chłodzenia, układ był kilkanaście razy odpowietrzany i nic to nie dało w końcu dałem sobie spokój kilka lat temu.

Gdzieś na forum jest wątek tutaj że po wymianie nic się nie zmienia. Ludzie wymieniają i się denerwują. Ja sam też raz wymieniałem (termostat, plyn) i bez efektów. Ten sam silnik tylko że PSA czyli 1.6 HDI ma tak samo (zarówno wersja 16 i 8 zaworowa). Pomóc trochę może odłączenie aktywnej żaluzji chłodnicy jeżeli taką masz. Inaczej jest w 2.0 TDCI tam jeszcze jest drugi termostat (olejowy). Dodam że w środku auta jest gorąco więc nagrzewnica nie jest zapowietrzona.

Termostat możesz sam wymienić to 15 min roboty + spuszczenie płynu, nalanie nowego i odpowietrzenie czyli jakieś 40 min maks. Żeby wymienić termostat musisz filtr paliwa cały z obudową odkręcić i wyjąc rurę od dolotu turbiny z filtra i generalnie tyle. Termostat masz na 4 śruby - robota prosta.

Jak już wymienisz to daj znać czy pomogło czy się wkurzyłeś i na darmo kasę wydałeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 13-11-2019 o 07:41
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem