Cytat:
|
Trzeba zacząć od tego że twoja skrzynia to TF81SC Aisin Warner a nie GETRAG 6cdt450 , Objawy wyglądają jak EGR ale w dieslu być może błąd pochodzi od turbo sprawdź działanie turbiny czy w pełnym zakresie doładowuje jeśli po wyłaczeniu zapłonu jest dobrze stawiam na to że winowajcą jest doładowanie, czujnik kopiowania turbo lub zawór sterujący np. częsty przypadek , może być również wadliwy EGR , albo z gazem coś . namieszali jeśli probelmy zaczęły się po montażu. Przepływka również może być niesprawna o czym swiadczy P2188. Zacznij sam od przeczyszczenia MAF i MAP jak nie pomoże to dalsza diagnoza sprawdzić kompem czy po wystąpieniu błedu oba pracują.
|
Więc ... śledząc co mogłem po google postanowiłem wziąć auto na kompa do mechanika. Czyszczenie przepływki mechanik mi mówił 50/50 przypadków pomaga. Zrobiliśmy parę kilometrów różną jazdą on obserwował parametry i mówił turbo ok, szczelności dolotu też ok, przepływka minimalnie nie znacznie raczej ale ok w skrzyni nic nie było złego a i minimalne wypadanie zapłonu zdarzyło się pojawić. Pojeździłem 500km na samej benzynie i zero problemów. Wczoraj dostrajanie gazu u gaziarza, narazie 50km i ok, zobaczymy co dalej. Z tego co pamiętam P2188 komp delphi pokazał chyba bogatą mieszankę jałowego. Gazownik po wczoraj mówił, że jak wywali błąd, zostaw go nie kasuj to sprawdzi z zamrożonej ramki i będzie więcej wiedział.
Przy okazji zaglądania do membrany odmy wymieniłem sobie świece. Jak widzę cene odmy to mnie cofie. Membrana cała opaski założyłem bo nie było a śliwienie i mokro się robi nadal. Wydaje mi się z plastikowej obudowy odmy od góry gdzie łączy się z metalem jakaś nieszczelność. Zły jestem bo w lutym 2019 odma nowa w kwietniu membrana nowa na teraz membrana cała a z odmy gdzieś podcieka 1100zł plus wymiana mnie czeka
Przejeżdżę kolejne 500km różną jazdą i zobaczymy ale problem P2188 P1719 P0101 wydaje mi się było dostrojenie gazu
EDIT !!!!!!!!!!!!!!!! Dziś po 5 km wywaliło P0101 i ESP pewnie zaraz dalej skrzynia plus check chyba dalej coś nie chalo. Jadę zaraz atakować dalej temat LPG < złość > !!!!