View Single Post
Stary 13-11-2019, 13:05   #25
Gostek88
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Kuga
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Powershift "usterka skrzyni biegów" ale działa

Cytat:
Napisał Piotr_V6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trzeba zacząć od tego że twoja skrzynia to TF81SC Aisin Warner a nie GETRAG 6cdt450 , Objawy wyglądają jak EGR ale w dieslu być może błąd pochodzi od turbo sprawdź działanie turbiny czy w pełnym zakresie doładowuje jeśli po wyłaczeniu zapłonu jest dobrze stawiam na to że winowajcą jest doładowanie, czujnik kopiowania turbo lub zawór sterujący np. częsty przypadek , może być również wadliwy EGR , albo z gazem coś . namieszali jeśli probelmy zaczęły się po montażu. Przepływka również może być niesprawna o czym swiadczy P2188. Zacznij sam od przeczyszczenia MAF i MAP jak nie pomoże to dalsza diagnoza sprawdzić kompem czy po wystąpieniu błedu oba pracują.
Więc ... śledząc co mogłem po google postanowiłem wziąć auto na kompa do mechanika. Czyszczenie przepływki mechanik mi mówił 50/50 przypadków pomaga. Zrobiliśmy parę kilometrów różną jazdą on obserwował parametry i mówił turbo ok, szczelności dolotu też ok, przepływka minimalnie nie znacznie raczej ale ok w skrzyni nic nie było złego a i minimalne wypadanie zapłonu zdarzyło się pojawić. Pojeździłem 500km na samej benzynie i zero problemów. Wczoraj dostrajanie gazu u gaziarza, narazie 50km i ok, zobaczymy co dalej. Z tego co pamiętam P2188 komp delphi pokazał chyba bogatą mieszankę jałowego. Gazownik po wczoraj mówił, że jak wywali błąd, zostaw go nie kasuj to sprawdzi z zamrożonej ramki i będzie więcej wiedział.

Przy okazji zaglądania do membrany odmy wymieniłem sobie świece. Jak widzę cene odmy to mnie cofie. Membrana cała opaski założyłem bo nie było a śliwienie i mokro się robi nadal. Wydaje mi się z plastikowej obudowy odmy od góry gdzie łączy się z metalem jakaś nieszczelność. Zły jestem bo w lutym 2019 odma nowa w kwietniu membrana nowa na teraz membrana cała a z odmy gdzieś podcieka 1100zł plus wymiana mnie czeka

Przejeżdżę kolejne 500km różną jazdą i zobaczymy ale problem P2188 P1719 P0101 wydaje mi się było dostrojenie gazu

EDIT !!!!!!!!!!!!!!!! Dziś po 5 km wywaliło P0101 i ESP pewnie zaraz dalej skrzynia plus check chyba dalej coś nie chalo. Jadę zaraz atakować dalej temat LPG < złość > !!!!

Ostatnio edytowane przez Gostek88 ; 13-11-2019 o 18:08
Gostek88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem