Temat: [S-MAX 2006-2015] Olej 2T (mixol) do paliwa diesel.
View Single Post
Stary 19-11-2019, 09:19   #19
heavy 100S
ford::average

Imię: Piotr
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Olej 2T (mixol) do paliwa diesel.

Cytat:
Napisał gtx13 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zachęcam do lektury wątku na forum Peugeota gdzie forumowicze zrzucili się na przeprowadzenie profesjonalnych badań smarności samej ropy i ropy z dodatkiem 2T.
Tam trochę inne wnioski padły
I to z tego co pamiętam to te badania wykonane były w labolatorium Orlenu w Płocku.
I tam były badane konkretne oleje (na pewno nie Mixol).
Ale o ile dobrze pamiętam to głównie chodziło o przedłużenie żywotności (polepszenie smarowania) pompy wysokiego ciśnienia. Byli na forum PSA tacy którzy pisali że wcześniej mieli opiłki z pompy na filtrze paliwa, a po dolewaniu oleju 2T nie mieli tych opiłków.
Sam dolewałem do silnika HDi, ale jak wcześniej nie miałem z nim problemów tak później poza cichszą pracą też nie miałem żadnych problemów ani z silnikiem ani z DPF. A jak sprzedawałem to bez żadnego remontu miał na liczniku 386 tys. km i chodził jak zegarek (2.0HDi 8V 90KM).
IMO jak pisał kolega
Cytat:
Napisał gtx13 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli jak wszędzie na każdym forum... jedni nie leją i nie mają problemów, drudzy leją, czują się lepiej, odczuwają pozytywne aspekty tegoż dolewania i nie mają problemów x2.
Ja zawsze będę powtarzał: Jak się dba tak się ma. I tak jak zawsze znajdą się tacy którzy będą mieć wiecznie problemy z silnikami HDi, tak zawsze znajdą się tacy (znam osobiście) którzy przejadą bezproblemowo 300 tys. km silnikiem 1.5dci i będą mega zadowoleni.