Temat: [S-MAX 2006-2015] Olej 2T (mixol) do paliwa diesel.
View Single Post
Stary 19-11-2019, 09:47   #21
gtx13
ford::average

Imię: Tomek
Model: SMax
Silnik: 2,0 TDCI 140KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Olej 2T (mixol) do paliwa diesel.

Cytat:
Napisał heavy 100S Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I to z tego co pamiętam to te badania wykonane były w labolatorium Orlenu w Płocku.

I tam były badane konkretne oleje (na pewno nie Mixol).

Ale o ile dobrze pamiętam to głównie chodziło o przedłużenie żywotności (polepszenie smarowania) pompy wysokiego ciśnienia. Byli na forum PSA tacy którzy pisali że wcześniej mieli opiłki z pompy na filtrze paliwa, a po dolewaniu oleju 2T nie mieli tych opiłków.

Sam dolewałem do silnika HDi, ale jak wcześniej nie miałem z nim problemów tak później poza cichszą pracą też nie miałem żadnych problemów ani z silnikiem ani z DPF. A jak sprzedawałem to bez żadnego remontu miał na liczniku 386 tys. km i chodził jak zegarek (2.0HDi 8V 90KM).

IMO jak pisał kolega

Ja zawsze będę powtarzał: Jak się dba tak się ma. I tak jak zawsze znajdą się tacy którzy będą mieć wiecznie problemy z silnikami HDi, tak zawsze znajdą się tacy (znam osobiście) którzy przejadą bezproblemowo 300 tys. km silnikiem 1.5dci i będą mega zadowoleni.
Popieram.
Jeśli chodzi o olej to ja leję Orlen Semisynthetic 2T czerwony. Mixolu nie używałem bo podobno przy spalaniu produkuje większe ilości sadzy.
A Wy co lejecie?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
gtx13 jest offline   Odpowiedź z Cytatem