Cytat:
|
I to z tego co pamiętam to te badania wykonane były w labolatorium Orlenu w Płocku.
I tam były badane konkretne oleje (na pewno nie Mixol).
Ale o ile dobrze pamiętam to głównie chodziło o przedłużenie żywotności (polepszenie smarowania) pompy wysokiego ciśnienia. Byli na forum PSA tacy którzy pisali że wcześniej mieli opiłki z pompy na filtrze paliwa, a po dolewaniu oleju 2T nie mieli tych opiłków.
Sam dolewałem do silnika HDi, ale jak wcześniej nie miałem z nim problemów tak później poza cichszą pracą też nie miałem żadnych problemów ani z silnikiem ani z DPF. A jak sprzedawałem to bez żadnego remontu miał na liczniku 386 tys. km i chodził jak zegarek (2.0HDi 8V 90KM).
IMO jak pisał kolega
Ja zawsze będę powtarzał: Jak się dba tak się ma. I tak jak zawsze znajdą się tacy którzy będą mieć wiecznie problemy z silnikami HDi, tak zawsze znajdą się tacy (znam osobiście) którzy przejadą bezproblemowo 300 tys. km silnikiem 1.5dci i będą mega zadowoleni.
|
Popieram.
Jeśli chodzi o olej to ja leję Orlen Semisynthetic 2T czerwony. Mixolu nie używałem bo podobno przy spalaniu produkuje większe ilości sadzy.
A Wy co lejecie?
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka