Cytat:
|
Na pewno to jest ta wtyczka, a nie ta druga obok niej tylko trochę z tyłu?
|
Na pewno- ja dokładałem tam m.in. przewodu do przełącznika przycisków czujników parkowania oraz SAPP i jest to wtyczka oznaczana na schematach jako C23a. Ta druga, na którą wskazujesz nawet nie wiem do czego jest. Nie kojarzę, abym taką w ogóle u siebie miał.
Cytat:
|
Tak, ale odnosił się do mego posta więc nie sądzę, że przy jego dużej wiedzy nie zwrócił uwagi na ten szczegół.
|
Dziękują za komplement ale sprawa wygląda tak, że do Twojego posta odnosiłem się w pierwszym akapicie. W swoim pytaniu cytowałeś kolegę
@
boncio
, który opisywał to, że ford stosuje moduł HCM w samochodach z 25W ksenonami- dlatego opisałem na czym polega współpraca tego modułu z reflektorami i dlaczego jest stosowany razem 25W ksenonami (które wg mojej wiedzy są tylko w wersji przedliftowej ale o tym dalej), mimo że wg przepisów nie jest to wymagane. Później wyjaśniłem, że lampy z Twojego linku z założenia nie będą współpracować z modułem HCM. W tym zakresie bez znaczenia jest to czy są one do przedlifta czy polifta i szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi. W dalszej części pisałem ogólnie na temat wymiany reflektorów z halogenowych na ksenonowe, mając na myśli wersje przedliftowe. Tutaj kolega
@
mariusza
trafnie odczytał moje intencje w kontekście tego wątku, którego tematem jest wymiana lamp przednich halogenowych na xenony 25W - co istotne -z prefiksem [Fokus 2011-2014]. Inna sprawa, że wydaje mi się, że do wersji po FL też da się dołożyć ksenony bez modułu HCM (oczywiście bez autopoziomowania i aktywnej funkcji skrętnych soczewek) ale nie napiszę, że da się to zrobić na 100%, bo tego nie sprawdzałem i nie było moją intencją, aby moja wypowiedź była tak zrozumiana.
Jeżeli inaczej to odczytałeś to przepraszam. Osobiście jednak uważam że, jeżeli ktoś chce uzyskać odpowiedź na pytanie dotyczące innego samochodu niż ten którego dany wątek, we własnym interesie powinien taką okoliczność zaznaczyć w pytaniu, aby uniknąć nieporozumień zamiast liczyć na czyjąś spostrzegawczość - ja na przykład często czytam forum na telefonie za pomocą Tapatalka i w tej aplikacji nie wyświetlają mi się sygnaturki obok nazwy użytkownika i nie widzę informacji o modelu i roczniku samochodu użytkownika i odpowiadam w kontekście tego co jest przedmiotem wątku
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tyle kwestia wyjaśniania mojej poprzedniej wypowiedzi.
Ponieważ na podstawie Twoich postów wnioskuję, że co raz bardziej zaczynasz rozważać montaż ksenonów 25W w swoim poliftowym focusie, to napiszę, że moim zdaniem tego nie zrobisz bo po prostu takich reflektorów oryginalnych nie ma. Reflektory do przedlifta i polifta różnią się kształtem górnej części, stykającej się z maską- po FL w tej części jest linia prosta, w przeciwieństwie wcześniejszego modelu. Focus Electric przeszedł face lifting ale w jego ramach nie zmieniono przednich reflektorów!! FE miał od początku inny zderzak i atrapę chłodnicy i po FL jest jeszcze więcej zmian w stosunku do standardowej wersji. Nie wiem jak jest z wersją ST z USA, czy tak jak w modelach przedliftowych były 25W ksenony, ale nawet jeżeli, to moim zdaniem są one nie do kupienia. Zresztą z wersją z USA byłyby inne problemy.
Także moim zdaniem, pozostaje Ci szukać albo chińczyków ksenonami albo oryginały. W tym drugim wypadku nie ma co liczyć, że podmiana będzie P&P. Zmiana konfiguracji samochodu po montażu to moim zdaniem oczywista rzecz i nie ma co się dziwić. Już od dobrych kilku lat elektronika czuwa nad poborem prądu przez żarówki w ramach diagnostyki i jak się założy bez zmiany konfiguracji żarówkę 35W zamiast 55W to dziwnym nie jest, że komputer będzie wyrzucać lub nie zadziała. W przypadku 35W ksenonów, dających więcej niż 2000 lumentów dla legalnego działania potrzeba autopoziomowania i układu spryskiwaczy, o czym już zapewne wiesz.
Cytat:
|
Czy ktoś bardziej ode mnie "oblatany" w temacie oznaczeń na reflektorach powie jakie oznaczenia są na reflektorach Bi-ksenonach (25W), a jakie na "normalnych" ksenonach (35W) Czy są jakiekolwiek różnice?
|
Są różnice- przynajmniej w oznaczeniach stosowanych przez Forda. Ksenony 25W mają oznaczenie DLSCR a 35W – DCR.