View Single Post
Stary 22-11-2019, 20:48   #1
Maciek84b
ford::amateur

Imię: Maciek
Model: Focus mk2 Ambiente
Silnik: 1.6 101km
Rocznik: 2010
Domyślnie Zakupione auto i jego naprawy zaraz po kupnie.

Witam.
Od tygodnia jestem posiadaczem Forda Focusa 1.6 benzyna 100KM, 2010r. Bez gazu i nie będzie gazowany. 171tys przebieg udokumentowany. Na początku tygodnia wymieniłem rozrząd, olej 5W30 castrol, filtry.
Przy wymianie oleju mechanik mi powiedział, że jest do wymiany uszczelniacz przy skrzyni bo widać, że się poci już od jakiegoś czasu. Dziś wymieniłem, koszt z wymianą 150zl. Ale wyszło jeszcze co innego a mianowicie jak odkręcił koło z lewej str okazało się, że od jakiegoś czasu jest pęknieta sprężyna u góry i wyciągnął to pokazał. Widać, że musiał ten kawałek leżeć kawałek czasu. Podjechalem do domu, a od mechanika mam 300m, przy cofaniu i skreceniu kołami w lewo usłyszałem stuknięcie, co się okazało z prawej str z przodu też sprężyna pęknieta też u góry i widocznie się przesunela. Przyszedł mechanik, na jutro umówiłem już wymianę. Sprezyny przód i klocki.
Z czym jeszcze przyjdzie mi się zmierzyć żeby spać spokojnie?
No i czy z pęknieta sprężyna jest możliwość dojechania do pracy i z powrotem ( około 10km)?

A tak w ogóle to witam i pozdrawiam wszystkich posiadaczy Focus-ów.

Ostatnio edytowane przez Maciek84b ; 26-11-2019 o 17:52 Powód: Zmiana tytułu mojego tematu.
Maciek84b jest offline   Odpowiedź z Cytatem