Temat: [Focus 2018- ] Zalety, wady i usterki
View Single Post
Stary 23-11-2019, 10:21   #906
bidżej
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał dafca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Opisywałeś gdzieś na forum, co z tą skrzynią?
Mam ten sam model co Ty. Przy zmianie z jałowego na jedynkę jest głuche uderzenie (jak w starych BMW w zużytym przegubie) a stojące auto potrafi "bujnąć" o dwa cm do przodu. Przy zmianach podczas jazdy też jest ten dźwięk, jakby luzy w układzie przeniesienia napędu silnik - sprzędło - koła.
Jeszcze nie byłem w ASO z tym ale pewnie lada moment pojadę na wymianę sprzęgła (ASO dzwonili, że już mają części).
Ford zrobił mi apdejt softu skrzyni i auto już nie szarpie tak mocno przy redukcji i ma odrobinę mniejszy lag przy przełączaniu biegów, ale to tyle. Grzechotanie nie tylko zostało, ale jest coraz silniejsze, a Ford mówi, że to normalne. W ASO stwierdzili że to nie jest normalne i powinienem poczekać aż skrzynia padnie, wtedy wymienią.

Pojechałem dzisiaj do ASO na wymianę amortyzatorów. W międzyczasie okazało się, że maską się nie otwiera (linka jest cała, bo cośtam odblokowuje, ale drugie pociągnięcie za klamkę do otwierania nic nie robi, maski nie da się otworzyć , można tylko wepchnąć z powrotem tak, że się zamyka).

Na auto zastępcze dostałem Kugę - no poza ergonomią, to Focus, przynajmniej mój, jest przy nim totalnym śmietnikiem xD
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem