Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 26-11-2019, 12:45   #1161
forger
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Focus Active HB
Silnik: 1.5 EB 150KM M6
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Cytat:
Napisał ppartyka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

To co mi się podoba:

- Światła LEDowe (statyczne) bardzo dobrze oświetlają drogę. Nie mam co prawda porównania ze standardowymi halogenami, ale te są świetne. Nie lubię w nocy jechać na oślep, tutaj jest to nie groźne.
- Silnik 1.5 150KM jest bardzo kulturalny i zrywny. Staram się jeździć na EKO, wydaje mi się, że skrzynia nie reaguje tak agresywnie na gaz i przyspiesza spokojniej. Pytanie przy okazji czy da się ustawić ten tryb jako domyślny w jakikolwiek sposób?

Co mi się nie podoba:

- Koła 18 calowe, na których jest aktualnie nasz Focus są mało praktyczne. Bardzo łatwo przytrzeć nimi o krawężnik. Co gorsza nierówne drogi czuć dosyć mocno, a gdy pojawią się jakieś nierówności lub gorzej koleiny to kaplica.

- Spalanie w mieście jest dosyć wysokie, myślę, że około 10L/100KM. Dziwić się nie powinienem, bo jest zimno, odcinki, które pokonuję dość krótkie, automat w tym wszystkim nie pomaga, no ale cóż...

To co pozostało mi do zmiany to żarówki w bagażniku na mocniejsze, tak jak już część z kolegów tutaj zrobiła.
Statyczne LEDy są OK, ale uważam podobnie jak kilka osób tu na forum, że mogłyby świecić trochę dalej.

Silnik wraca do ustawienia domyślnego zawsze. Nie da się tego przestawić. Ja np. wolałbym by tryb SPORT był załączony zawsze bo on dezaktywuje start@stop.

Koła ostatecznie wybrałem 17', ale też miałem zakusy na 18, przy czym w Active na 17 mam profil 55, więc tej gumy jest jeszcze więcej. Stwierdzam, że dobrze zrobiłem, bo na co dzień mam styczność z nierównymi drogami miasta oraz krawężnikami koło szkoły dzieci, na które wjeżdżam lub parkuje przy nich bezstresowo w czym pomaga też trochę większy prześwit. 18' dodatkowo zwiększa troszkę promień skrętu.

O spalaniu za wiele nie mogę powiedzieć bo dopiero pierwszy bak kończę. Z ponad 100 km trasy miałem średnią 6,5. Obecnie po 470 km (miasto koło 360km, krótkie dystanse, tryb normal/sport 50:50) mam 9,8l/100, ale to się powinno poprawić z czasem. Ford podaje, że spalanie normuje się po przejechaniu 3000 km.
forger jest offline   Odpowiedź z Cytatem