Temat: [Focus 2014-2018] Dołożenie kamery cofania
View Single Post
Stary 01-12-2019, 16:04   #623
alfa16v
ford::amateur

Imię: Radek
Model: Focus mk3 Titanium
Silnik: 1.6 Signum 123KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Dołożenie kamery cofania do Sync2

Panowie wiem, że temat był wałkowany, ale jak na razie nie widzę rozwiązania w mojej sprawie i dlatego proszę o pomoc.
Auto: Focus mk3 - 03.2011 r. TITANIUM
Kamera : BM5T-19G490-BB - 14.11.2010 (używka z Alle...)
Moduł kamery: BM5T-19H423-CB (nowy z ASO)
Wiązka prawa klapy: BV6T-14D466-AAC (nowa z ASO)
Wyświetlacz 4,2" (audio SONY) ze złączem kremowym FAKRA czyli SYNC 1

Dorobiłem 3 przewody i z kostki obok nóg pasażera połączyłem je z wejściem Video - FAKRA w wyświetlaczu. 2 przewody do wejścia video, a ekranu już nie łączyłem - bo nie ma gdzie .
Zmieniłem programem foCCus poz 99 na z kamerą w BCM i IPC - ALE nigdzie nie pojawiła się dodatkowa zakładka do konfiguracji kamery ????
Tak więc mam niby wszystko podpięte, a ekran nic nie pokazuje ???
Co ciekawe......we wtyczce do modułu było tylko 5 przewodów bez brązowego czyli minusa zasilania kamery....... w wiązce którą kupiłem w ASO (nowa) również nie było tego brązowego ..ALE pojawia się w tej samej wiązce na końcu we wtyczce do kamery ?????? (czytałem że jeden z kolegów również miał ten przypadek z przewodem brązowym ale nic z tego nie wynikało)
Na przewodach i wtyczce FAKRA do wyświetlacza jest napięcie ok. +10V do +12V, ale na obu przewodach VIDEO (teoretycznie + i - video) skąd na obu +. ????
Zasilanie modułu kamery mam z F29 sprawdzałem i jest we wtyczce do modułu, skoro jest jakieś napięcie na złączu FAKRA to raczej to coś działa... ale czemu nic się nie pokazuje ???

Przyznam, że jestem w kropce i nie wiem co jest grane. Dlatego PROSZĘ o jakieś podpowiedzi.
Czy to wina programu i braku zakładek do konfiguracji kamery czy tego minusa zasilania kamery?

Na forum w części - garaż - jeden z kolegów napisał, że mam zły moduł kamery .. ??? Nie neguję, ale zwracam się do WAS PANOWIE bo przerabialiście problemy choć jak widziałem i zgodnie z tematem to SYNC2 i SYNC3.
Mimo wszystko zwracam się chyba do osób najbardziej doświadczonych.

Ostatnio edytowane przez alfa16v ; 01-12-2019 o 16:07
alfa16v jest offline   Odpowiedź z Cytatem