View Single Post
Stary 01-12-2019, 22:57   #392
Marcin L.
ford::average

Imię: Marcin
Model: Galaxy MK3 FL Titanium
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Wymiana oleju w automatycznej skrzyni powershift

Dokładną oficjalną procedurę można znaleźć w Etis. Jeśli już inwestujesz w samodzielną wymianę, to warto mieć też oficjalną dokumentację. Kosztuje to chyba 8 euro za godzinę. W tym czasie możesz przejrzeć dowolną ilość treści, a nuż coś Ci się jeszcze przyda (jeśli masz kanał i lubisz grzebać przy samochodzie). Dodatkowo nikt nie zabroni zapisania przeglądanych materiałów na dysku. Dlatego warto przejrzeć spis treści by mniej więcej zobaczyć co jeszcze może kiedyś przydać.

Nie jestem mechanikiem, ale dwa razy wymieniałem u siebie olej w skrzyni i moim zdaniem podlinkowana przez Ciebie instrukcja jest nieco przesadzona. Przy oficjalnej procedurze zużywa się niecałe 7 litrów (chociaż niektórzy twierdzą że nawet tylko 6 litrów starcza, nie wiem od czego to zależy).

W skrócie u mnie napełnianie wyglądało tak:
- wlanie 5,5 litra oleju
- włączenie silnika, praca na poszczególnych pozycjach skrzyni biegów po min. 20 sek plus na 1 i 2 w trybie ręcznym, zalecane uzyskanie temp skrzyni ok 40 stopni, wyłączenie silnika
- odkręcenie kurka otworu kontrolnego, odczekanie aż strumień przejdzie w krople
- dolewanie oleju aż znów pojawi się strumień i odczekanie aż przejdzie w krople

Ponieważ skrzynia tania nie jest, a czasy mamy jakie mamy, to oświadczam że powyższa instrukcja ma jedynie charakter poglądowy i nie odpowiadam za jakiekolwiek uszkodzenia spowodowane stosowaniem się do powyższych wytycznych.
Marcin L. jest offline   Odpowiedź z Cytatem