View Single Post
Stary 03-12-2019, 12:34   #247
crouch196
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: Mondeo Ghia X
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: 1.8 benzyna DURATEC - SKAZANY NA BRANIE OLEJU?

Cytat:
Napisał koszka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale po zrobieniu jest jak nowy, jeszcze jak zmienisz pierscienie zgarniające na innego typu a nie takie badziewie jak dal ford to mozna jezdzic i jeździć
Dokładnie. Pierścienie w tym aucie to jakiś badziew i głównie przez to mniej lub więcej nasze Mondziaki pobierają oliwy. Mój ma 246tys z czego 31tys na lpg i od samego początku pobiera olej (w innych autach oprócz starego Opla nie musiałem dolewać). Przed wymianą oleju mechanik poradził wlać "płukankę do silnika" Liqui Moly mówiąc, że często pomaga ograniczyć lub nawet wyeliminować branie oleju oczywiście jeśli pobór oleju jest spowodowany pierścieniami (bo za chwilę rzucą się hejterzy, że remont silnika robię za pomocą cudownej płukanki). Dokładnie chodzi o to, żeby zapieczone pierścienie się "ruszyły" jeśli oczywiście całkowicie się nie zapiekły. U mnie raczej nic się nie zmieniło, ale pobiera ok 0,2/0,3 litra oleju na 1000km więc nie jest źle. Ostatnio mój mechanik miał Smaxa z 2.0 benzyną i brał 6l/1000km!!! Wycenił profesjonalną wycenę na co klient odparł "to prawie tyle co dałem za auto! Nie ma mowy, zróbcie tak żeby było tanio i w miarę dobrze". No i zakończyło się wymianą samych pierścieni nawet bez planowania głowicy (tak sobie życzył klient...) i podobno oleju nie bierze... Ale wątpię w takie coś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
crouch196 jest offline   Odpowiedź z Cytatem