Temat: [Transit 2000-2006] Montaż mokrego webasto
View Single Post
Stary 04-12-2019, 21:47   #16
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Montaż mokrego webasto

Cytat:
Napisał avangarda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potrzebny mi sam silnik bo na ciepłym zaczyna piszczeć.
No... to jest stały problem w Transitach już od 1986 roku w modelach Mk3. Naprawa mocno problematyczna. Wirnik łożyskowany jest w samosmarze (tuleja ze spieku porowatego nasycana olejem), aby dostać się do niej i nasycić olejem, trzeba by ściągnąć wiatrak z osi - jest to niemożliwe...

Są zamienniki - nawet tanie - które nigdy nie piszczą. Ostatnio przy obecnym Transicie trafiłem na takiego który mimo że nie piszczał, to był głośny i słabszy od oryginału. Więc kupiłem na szrocie znowu używkę oryginał, zamontowałem na miejscu u kupującego i na razie jest nieźle. Ale ten sprzedający tą używkę miał także nowy zamiennik, inny niż ten mój kiepski, dmuchał jak szatan i był cichy (włożyłem go na próbę do nagrzewnicy). Ale jakoś byłem już zrażony do zamienników i jednak wziąłem używkę - oryginał.

Czyli: najlepsze wyjście to dobry zamiennik, ale jak to sprawdzić kupując z wysyłką?..
.