Cytat:
|
Mam pytanko:
Jak dotrzeć nową fieste z silnikiem 1.0 EcoBust ?
przejechałem na razie 500 km bujając się tak pomiędzy 2-3 tys obrotów.
Ktoś ma jakieś pomysły albo doświadczenie ? jak długo i na jakich obrotach ? czy częściej zmieniać bieg na wyższy czy raczej później ? Korzystać ze Start/Stop lub Eco jazdy ?
Dziękuję
|
Może ja jestem starej daty / starej szkoły, dlatego też docierałem Fiestę przez pierwsze 2tkm, jak zawsze uczyli żeby robić z każdym silnikiem, bez względu na jego zaawansowanie techniczne. Jednak nie jakimś eko-drivingiem, tylko rozsądnie jeżdżąc, nie przekraczając ok. 3000-3500 obr. i przede wszystkim nie dając w palnik, zwłaszcza na niedogrzanym silniku. Taka praktyka na pewno nie zaszkodzi. Ważne, żeby wymienić olej po 10, max. 15 tkm, a nie czekać do 30 tkm, jak chce ASO. Może i męczące takie docieranie, ale w moim przypadku 2 tkm to 2-3 tygodnie jeżdżenia.
Co do dogrzania silnika, to teraz przy temp. 0 stopni i włączonym grzaniu kabiny temp. płynu podchodzi do nominalnej powoli, bardzo powoli, nawet 15 minut przy spokojnej jeździe. Nie sugerujcie się też tą wskazówką, jak chcecie przypałować silnik. Podłączałem czytnik pod OBD i okazuje się, że temp. oleju potrzebuje jeszcze kolejne min. 5 minut zanim dojdzie do optymalnych 90-100 st.C.