Odp: kodowanie swiatel led
Odświeżę temat....
Ford Edge 2016, wersja europejska, oryginalnie były soczewki halogen, po zmianie lampy typu Full Dynamic LED, póki co nie ma pełnej funkcjonalności, lampy świecą statycznie.
Montaż bez problemu, chociaż nie słyszałem żeby ktoś musiał przedłużać wiązkę do lewej lampy, u mnie gniazdo elektryczne w starej lampie była bliżej chłodnicy, lampa LED ma gniazdo bardziej na zewnątrz i przewody okazały się za krótkie... ale to nie był problem, przedłużyłem wiązkę.
Kodowanie pomógł mi wykonać kolega z forum - Leszcz. Przełożenie PIN-ów wymagało rozebrania wtyczki i to też nie było problemem. Długie światła z 2 na 5, postojówki... we wtyczce nie mam żadanych przewodów ani na 1 ani na 10 (według sugestii z forum właśnie tam coś powinno być)... znalazłem 12V na 3-ce ... póki co mam do wyboru albo podaję 12V na 3-ce i zawsze mam światła dzienne, albo na 1-ce i cały czas mam tylko postojowe (łyżwa świeci ze zmniejszoną mocą). Nie mam (albo nie potrafię znaleźć) w wiązce drugiego 12V które by sterowało zmianą dzienne - postojówki.
Większym problemem okazują się jednak światła długie.... działają, ale od chwili naciśnięcia dzwigienki zmiany świateł do zapalanie się Ledów mija około 1,5 sekundy.
Przy stałym przełączeniu świateł na długie to nie problem, ale chcąc tylko mrugnąć światłami jest to bardzo trudne, kontrolka długich na desce rozdzielczej zapala się od razu a same lampy zaczynają się świecić ze zwłoką około 1,5 - 2 sekundy.
Próbowaliśmy z kolegą Leszcz różne ustawienia w kodowaniu ale nic nie pomogło....
Czy ktoś miał już podobny problem ? Może jakieś sugestie ?
Ostatnio edytowane przez Edge43 ; 09-12-2019 o 10:09
|