Cytat:
|
Nie wiem jak w Fokusie ale w większości anteny są w tylnych szybach bocznych i jeśli masz dwie wtyczki to też tak masz i jest to system "antena Diversity" i są dwa oddzielne wzmacniacze jeden jest zasilany poprzez wtyczkę a drugi kabelkiem w wiązce radia więc najłatwiej dołączysz (znajdziesz ten co ma we wtyczce używając adaptera din-fakra podłączając ten niebieski kabelek do niebieskiego wychodzącego z radia lub do +12 czerwonego. Jeśli dołączysz właściwą antenę to odczujesz na odbieranych stacjach.
Adapter jest to nic innego jak przelot zasilania w stronę anteny z separacją elektryczną w stronę radia(dławik i dwa kondensatory w ekranie) i bardzo często mylnie przez wielu nazywany wzmacniaczem musi mieć jedno wejście fakra, nie stosuj z dwoma bo będzie gorzej nawet gdy podłączysz ten drugi plus dla drugiego wzmacniacza anteny. Wzmacniacze są w okolicy anten(w mondeo i s-max pod tymi bocznymi szybami) i oczywiście pozbawione zasilania nie działają więc jest tylko słaby odbiór jak na uszkodzonej antenie. System diversity który jest stosowany od kilku lat w wielu markach działa tylko z oryginalnymi radiami i nie będę się tu rozpisywał jak to działa, w każdym razie chińczyki tego nie mają żadne i do tego działają zawsze gorzej jeśli chodzi o czułość czyli łapanie i trzymanie stacji radiowych szczególnie te na TDA7786 i każdy po zamontowaniu prędzej czy później to w trasie bardzo odczuje.
|
Semax dzieki za odpowiedź, u mnie jest jedną antena ,nie ma drugiej anteny w bocznej tylnej szybie. A z wnęki w której umieszczone jest radio wychodzi tylko jeden wtyk do anteny "fakra" planuje zakup separatora i podłączenie go po +12 do czerwonego kabelka . Mam nadzieję że takim sposobem fabryczny wzmacniacz zostanie zasilony. Cały czas mam jednak wątpliwości czy w focusie przed liftem wogle on jest ?
Chyba wyjdzie w praniu bo zdania są podzielone [emoji848]