Odp: Termostat - utrzymaniem stałej temp. silnika
Po pierwsze wskazanie w trybie testowym, to nie jest temperatura w stopniach celsjusza, tylko inny parametr, dlatego są tam takie wartości. Po odpaleniu zimnego silnika też pokazuje tam 50 czy 70, już nie pamiętam na ilu zaczyna się skala, ale faktycznie temperatura będzie koło zera przy obecnej porze roku. Tak samo pokazuje tam wysokie wartości typu 135C. Jeżeli dobrze pamiętam, to jest to sygnał do wskaźnika temperatury.
A ten termostat to musi być wadliwy, co dziwne, bo Gates to dobra firma, sam zakładałem i jest okej. Być może coś go zablokowało lub jest uszkodzony, bo jak po trasie 100km masz 70 stopni, to on musi być cały czas otwarty i chłodzić silnik. U mnie zimą jadąc powoli przez miasto po 5km mam rozgrzany silnik, chyba że przelecę z dwie ulice szybciej lub wyjadę za miasto, to 3-4km i trzyma temperaturę już do końca, nie spada przy zatrzymaniu, w korku itp, jak niektórzy piszą że tak mają, i że ten typ tak ma. Nie ma, trzyma idealnie temperaturę. Wymień jeszcze raz ten termostat, ja kupowałem do volvo, bo był trochę tańszy, nie wiem jak teraz, a czujnik temperatury płynu to masz jeden w termostacie.
|