View Single Post
Stary 15-12-2019, 00:27   #842
pablo090
ford::average

Imię: Paweł
Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co się stanie jak padnie Ci alternator w nocy na zakręcie nieoświetlonej szosy przez las?
Cytat:
Napisał Meniumeh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozważam sugestie kolegi, że to może być niebezpieczne w skutek awarii elektryki i spadku napięcia w instalacji.
Spieszę donieść co następuje: cały czas przełącznik świateł ustawiony w pozycji [B]auto[B]. Po włączeniu zapłonu napięcie wynosi 12,2V - światła nie świecą, uruchomiłem silnik, napięcie zaczęło wzrastać - powoli, bo włączyło się podgrzewanie przedniej i tylnej szyby - po przekroczeniu 13,1-13,2V załączyły się światła. Poczekałem chwilę aż napięcie doszło do 14,4-14,5V i zdławiłem silnik sposobem
Cytat:
Napisał Ze_ja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli jak po ciemku, na parkingu puścisz sprzęgło trzymając hamulec,
oczywiście dla dobra eksperymentu. Więc silnik przestał chodzić a napięcie zaczęło spadać, 13V światła świecą, 12,5V dalej świecą, 12V dalej świecą, przy 11,7V zakończyłem eksperyment z dalej świecącymi światłami.
Wniosek; czujnik napięcia działa
Cytat:
Napisał Ze_ja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
układ działa tylko w jedną stronę (wzrost napięcia uruchamia, ale wyłączyć trzeba "stacyjką")
Aby rozwiać wątpliwości, czujnik napięcia jest wpięty w przewód, który jest oznaczony numerem PIN 52 we włączniku świateł. Mam włącznik dla wersji z ksenonami.
pablo090 jest offline   Odpowiedź z Cytatem