Temat: [Galaxy 2000-2006] Skrzynia biegów brak 5 i 6.
View Single Post
Stary 15-12-2019, 10:37   #1
pawlik835
ford::beginner

Model: Galaxy
Silnik: 1.9 150 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Skrzynia biegów brak 5 i 6.

Witam.
Mam mały problem ze skrzynią biegów 6 biegową.
Numer VIN 1.
Z tego co się orientowałem to z tymi skrzyniami jest problem. Zaczęło się od źle wchodzącej 5 poczytałem że jest to luz na obudowie łożyska (ale z braku czasu - jak to zawsze bywa olałem trochę temat) .
Objawy jakie towarzyszyły do zmiany na 5 od początku to : na początku trochę ciężko wchodziła, później lekko w stronę 6 następnie na 5, po jakimś czasie wrzucenie na 6 później na 5, przygazowanie wyrównanie obrotów podczas zmiany z 6 czy 4 na piątkę również pomagało. Aż w końcu zniknęły 5 i 6 aczkolwiek powiem że teraz chyba "lepiej" wchodzą inne biegi. Nie mogę wrzucić ani przy włączonym ani wyłączonym silniku.

Wczoraj postanowiłem zlikwidować luz na tym nieszczęsnym łożysku z myślą że to to,zdjąłem koło osłonę silnika, zdjąłem zaślepkę, zabezpieczenie na łożysku, dorobiłem podkładkę (w sobotę bym tego nie dostał obdzwoniłem wszystkich w swojej okolicy) na wzór oryginalnej WHT001976 72x78,6x0,65 z tym że u mnie grubość 0,6, włożyłem podkładkę następnie zabezpieczenie myślę sprawdzę jak teraz ... i dupa, brak nadal 5 i 6 ale zakręciłem piastą bo koło oczywiście było zdjęte patrzę ze zdziwieniem wchodzi 5 i 6 ... huraaa. Poskładałem wszystko z zadowoleniem że sprawa załatwiona. Jazda próbna no i nic brak znowu 5 i 6. Do garażu z powrotem samochód pobujałem do przodu do tyłu i znowu wskoczyła 5 i to było moje zadowolenie ostatnie bo później nie weszło ani razu.

Zdjąłem linki z wybieraka wajcha chodzi we wszystkich kierunkach jak należy więc to nie jest wajcha ani linki, gdy chcę ręcznie wrzucić wybierakiem 5 przy skrzyni to nie wchodzi (czyt. do góry i wybierak pchniemy w przeciwnym kierunku do ruchów zegara) . Przy wybieraku jest takie plastikowe coś wygięte pod kątem prostym co po wciśnięciu blokuje wogóle skrzynię (od czego to jest? Jaką to spełnia funkcję?) W sumie nic nie wymyśliłem. Poskładałem wszystko z powrotem doszedłem do wniosku że to chyba coś w skrzyni poszło.

Na odcinku około 15 km udało mi się 5 wrzucić gdzieś 5 razy (tak próbowałem sobie). Było zdziwienie nie powiem.

Czy możecie coś doradzić co mogło się zepsuć? Trzeba skrzynię wyciągać? Czy można coś sprawdzić bez wyciągania?

Zdjęcie poglądowe. Element plastikowy pod kątem pod śrubą na klucz 17,19 . Czy ten wybierak można wyciągnąć do góry po odkręceniu dwóch śrub z góry? Czy coś może się wysypać? Podejrzewam że trzeba wszystko ponad wybierakiem demontować - akumulator, mocowanie akumulatora itd ?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg SKRZYNIA BIEGÓW FORD GALAXY FUX.jpg (14.2 KB, 48 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez pawlik835 ; 20-06-2021 o 09:58 Powód: Dodanie zdjęcia
pawlik835 jest offline   Odpowiedź z Cytatem