Odp: powershift szarpie
Mnie to się wydaję, że te skrzynie po prostu tak mają, daleko im do komfortu hydrokinetyków czy nawet DSG. Powershifta nietrudno zmusić do szarpniecia przy ruszaniu, wystarczy szybko przenieść nogę z hamulca na gaz, przy pewnych temperaturach(rozgrzana, ale nie do końca) zawsze szarpnie. Być może nawet Ford tak sobie to wymyślił i to nie jest błąd(jest na ten temat kilka zdań w dokumentacji, cytowałem to w którymś moim poście na forum), bo faktycznie w DSG występuje duże opóźnienie przy ruszaniu, nawet jak się da od razu pełny "gaz", którego w Fordzie nie ma(przynajmniej nie w 2.0 Ecoboost), ale za to, żeby ruszać płynnie to nie można, przy pewnym stopniu rozgrzania skrzyni(u mnie np. 55 - 75), przekraczać 20% przepustnicy przez pierwszą sekundę do dwóch po puszczeniu hamulca, potem już można robić dowolne rzeczy z gazem, hamulcem czy biegami manualnie i nie szarpnie, ale przy ruszaniu dobrze jest być oszczędnym w dodawaniu gazu, przy okazji wtedy pewnie trochę dłużej wytrzyma sprzęgło.
|