View Single Post
Stary 19-12-2019, 12:43   #146
Opiekacz
ford::amateur

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Zbyt niskie napięcie akumulatora - usterka czy zuźycie?

Cytat:
Napisał zieniek12 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wymieniłem dzisiaj akumulator i zauważyłem, że w forscanie "battery type" pokazuje "Exide 90Ah" a ja miałem przed wymianą akumulator EFB 75Ah 700A
w aucie mojego szwagra jest tak samo

Cytat:
Napisał zieniek12 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wymieniłem go na BOSH 75Ah 730A. Zrobiłem reset BMS i moje pytanie jest takie czy trzeba zmieniać ten typ baterii czy ma to jakiś duży wpływ na prawidłowe ładowanie akumulatora?
a Bosch też EFB?

Bump:
Cytat:
Napisał 36ha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zdarzyło się parę razy podładować aku 75ah efb do 16.2v. dopóki nie zauważyłem małej naklejki na akumulatorze na której pisało coś w stylu ; ładować napięcięm 14.8v jak dobrze pamiętam.. Od tego czasu jak już ładuję to automatycznym.
No właśnie, ciekawe jak faktycznie jest. Dużo czytałem na ten temat ostatnio, bo chciałem zregenerować EFB oraz AGM i o ile o AGM jest sporo informacji, np. tu: http://www.jgdarden.com/batteryfaq/carfaq9.htm by ładować do 15,6V, to o EFB niewiele. W ASO mowią, że można ładować "normalnym prostownikiem", wiele nie wiedzą o typach aku itp. Do Stef-pola dzwoniłem, to nie wiedza co to EFB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wszędzie natomiast piszą, ze EFB to ulepszony płynny, co sugerowałoby, że mozna walnąć do 16,25V. Szkoda, myślałem, ze masz jakieś pewne źródło tej informacji. 14,8 jest pewnie napisane dla bezpieczeństwa (podłączonego do instalacji nie powinno się ciągnąć powyżej 15V z tego co słyszałem), ale w pełni to nie naładuje i nie zagęści elektrolitu. Tyle gadania o Eko, a coraz więcej produkuje się rzeczy które "bezobsługowe" maja przetrwać mniej czasu.

Mam pytanie odnosnie wymiany Aku - mam AGMa (zakładam, że od nowości - prawie 5 lat). Gdy były ostatnio pierwsze przymrozki to jednego dnia przy odpalaniu zaliczył 7,2V. Czuje że długo już nie pożyje, mimo, ze ładuję go co parę dni. Czy mogę wymienić go na EFB, czy możliwe, że AGM był załozony przez odzysk energii (jak/gdzie to sprawdzić) i jak założę EFB to on długo nie pożyje? Czy założenie EFB/AGM na pierwszy montaż było jedynie kwestią dostepności na półkach? Dobry EFB można kupić za około 400 zł, a AGM wychodzi dużo drożej. W ZAPie widzę jakby 4 typy aku. Pierwszy to AGM, ostatni EFB. Plus jeszcze dwa inne o mniejszych pojemnosciach?
W ASO mają aku za 1400 zł, jak się spytasz czy to EFB czy AGM-nie wiedzą o co chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy Forscanem da się zmienić typ baterii (jeśli tak, to w jakim miejscu, bo nie znalazłem), czy tylko ELMconfig?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg batt.JPG (53.1 KB, 95 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Opiekacz ; 02-01-2020 o 12:04
Opiekacz jest offline   Odpowiedź z Cytatem