Cytat:
|
Witam, tym razem z poważnym problemem dotyczącym automatycznej skrzyni 6F35 w Escape. Rocznik 2014 przebieg 68 tys. km. autentyczny. Użytkuje go od prawie 4 lat.
Dziś w trakcie świątecznych zakupów ruszając spod sklepu auto zaczęło dziwnie się zachowywać tzn miał trudność z ruszeniem. Przełączając na D i ruszając obroty rosły a samochód tylko się toczył potem zaczął ruszać ale bardzo wolno. Do tego stopnia ze bałem się ruszać ze skrzyżowania. Wywaliło tez komunikat o awarii skrzyni biegów. Do domu dałem rade przyjechać ale delikatnie operując gazem. Do tyłu bardzo ładnie zapinana bieg i super cofa a do przodu bieg zapina po ok.4 sekundach i tez tak jakoś dziwnie, jak rusza to tak jakby się sprzęgło ślizgało albo jak bym miał dużą przyczepę i nie ma mocy . Podpiąłem pod komputer i w załączeniu zdjęcie co wywaliło. Czy ktoś miał podobne doświadczenie i zna może kogoś kto może zna się na tych skrzyniach 6F35? Najlepiej Warszawa i okolice.
P.S. Sprawdziłem ponownie po kilku godzinach na zimnym silniku. To samo - na wstecznym - bajka - wszystko ładnie. Wrzucam na D - myśli, myśli, myśli, myśli i po 5 sekundach słychać i czuć że załacza bieg 2 w miarę delikatne szarpnięcia. Puszczam hamulec i auto powinno się toczyć a tu stoi. Daje gazu i niby idzie ale baaardzo powoli. Tak jakby na sprzęgle się ślizgało. Potem daje więcej gazu i obroty idą mocno w górę ale wolno się rozpędza a potem jakoś jedzie ale boje się go testować bardziej.
|
Kiedyś miałem Astrę G z automatem (jeszcze stary Aisin 4-biegowy) - i miałem identyczne objawy (może poza wywalaniem błędów w kompie bo auta 20 lat temu były mniej skomputeryzowane
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Powodem był bardzo niski poziom oleju w skrzyni - po prostu ciśnienia nie było na konwerterze - po rozgrzaniu oleju było już lepiej. Dolanie oleju (a później usunięcie wycieku - uszczelniacz półosi) wszystko wróciło do normy.
Polecam zacząć sprawdzenie właśnie od oleju - czy jest prawidłowy poziom.