View Single Post
Stary 27-12-2019, 21:55   #16
MarcinCinek
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4 2,0 TDCI
Silnik: TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie nie odpala na zimnym

Witam, temat już omawiany parę razy ale pomimo ze przeczytałem już wszystkie posty na ten temat to nie znalazłem odpowiedzi na mój przypadek.

Mondeo MK4 2008 2,0 tdci 101 kw Siemens, przebieg 320 tys

Jesienią zaczął ciężko palić. Przeczekałem do zimy, autko stoi garażu ....okazuje się że też ma problem z odpalaniem. Trzeba go kręcić ze 3-4 razy żeby zapalił. Odstawiłem auto do mechanika. Sprawdził wtryski i świece okazało się że świece dwie były walnięte. Wtryski mają parametry w normie. Świece zostały wymienione. Auto nadal nie odpala.
Kręce go po 3-4 razy aż w końcu załapie. Oddałem ponownie do mechanika który po sprawdzeniu kompresji podał mi takie informacje: 1 cyl 24 bar, 2 cyl 24 bar, 3 cyl 20 bar, 4 cyl 16 bar. Jego zdaniem przy 4 cyl ciśnienie ucieka i dlatego nie pali. Zaznaczam że jak już go te 3-4 razy szarpnę to auto pracuje równo,( delikatny niebieski dym przez 10-15 sek od odpalenia) nie szarpie silnikiem, podczas jazdy prawidłowo wkręca się na obroty, nie dymi przy przyspieszaniu. Jak popracuje około minuty i ponownie go odpalę, pali bardzo dobrze.
Paliwo na pewno się nie cofa!!!
Zdaniem mechanika potrzebna jest wymiana silnika albo kompleksowa jego naprawa.
Co może być powodem słabego rozruchy na zimnym. Pomóżcie
MarcinCinek jest offline   Odpowiedź z Cytatem