Temat: [Focus 2018- ] Zalety, wady i usterki
View Single Post
Stary 30-12-2019, 13:45   #1247
robert_71
ford::average

Imię: Robert
Model: focus mk4 kombi
Silnik: 1.0 EcoBoost MHEV 155, PS7
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał tryhp3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I nie ma czegoś takiego?:
Nie ma. Nie ma niczego w dźwięku silnika co byłoby uciążliwe, czy głośne na tyle, żeby zwracało na siebie uwagę podczas normalnej (dla mnie) jazdy. Oczywiście, to moja subiektywna opinia, ale w sumie na takiej zasadzie tu rozmawiamy.

Napisałem kiedyś, że usiłowałem uzyskać ten efekt i udało mi się (chyba) doprowadzić do sytuacji, o której prawdopodobnie piszą narzekający na głośność wydechu. Dzieje się tak jeżeli zbytnio zaufamy podpowiedziom komputera dotyczącym sugerowanego biegu i doprowadzimy do jazdy na wysokim biegu (5 lub 6) z obrotami sporo poniżej 2000 - raczej okolice 1500, a następnie spróbujemy przyspieszyć bez redukcji biegu. Wtedy silnik buczy przez chwilę, zanim podniesie się do sensownych obrotów. Z tym, że moim zdaniem to jest katowanie układu korbowego silnika oraz sprzęgła i skrzyni biegów. Tak się nie powinno jeździć.
Taka ciekawostka - bodajże w Renault Trafic jest taki bajer, że komputer podpowiada nie tylko zmianę biegu na wyższy, ale też sugeruje redukcję w sytuacji gdy obroty są niskie w stosunku do obciążenia.
robert_71 jest offline   Odpowiedź z Cytatem