Cytat:
|
I nie ma czegoś takiego?:
|
Nie ma. Nie ma niczego w dźwięku silnika co byłoby uciążliwe, czy głośne na tyle, żeby zwracało na siebie uwagę podczas normalnej (dla mnie) jazdy. Oczywiście, to moja subiektywna opinia, ale w sumie na takiej zasadzie tu rozmawiamy.
Napisałem kiedyś, że usiłowałem uzyskać ten efekt i udało mi się (chyba) doprowadzić do sytuacji, o której prawdopodobnie piszą narzekający na głośność wydechu. Dzieje się tak jeżeli zbytnio zaufamy podpowiedziom komputera dotyczącym sugerowanego biegu i doprowadzimy do jazdy na wysokim biegu (5 lub 6) z obrotami sporo poniżej 2000 - raczej okolice 1500, a następnie spróbujemy przyspieszyć bez redukcji biegu. Wtedy silnik buczy przez chwilę, zanim podniesie się do sensownych obrotów. Z tym, że moim zdaniem to jest katowanie układu korbowego silnika oraz sprzęgła i skrzyni biegów. Tak się nie powinno jeździć.
Taka ciekawostka - bodajże w Renault Trafic jest taki bajer, że komputer podpowiada nie tylko zmianę biegu na wyższy, ale też sugeruje redukcję w sytuacji gdy obroty są niskie w stosunku do obciążenia.