Temat: [Escape - Kuga USA] Fordpass czy udało się komuś aktywować
View Single Post
Stary 03-01-2020, 14:36   #34
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Fordpass czy udało się komuś aktywować

Cytat:
Napisał Draculescu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Z czystej ciekawości zapytam czy jeśli mam w Kudze Sync3 ...
W poliftowej Kudze MK2 powinno zadziałać to dokładnie tak samo. Dokładanie TCU nie jest jakimś dużym problemem - najtrudniej zdobyć odpowiednią wtyczkę. Podłączenie to 4 przewody: +12V z aku (cały czas, nie po zapłonie), masa oraz MS-CAN (dwa przewody). TCU może być umieszczone gdzie tam nam będzie najwygodniej i gdzie się zmieści.
3 anteny:
- purpurowa/fioletowa to GSM - jest niezbędna
- biała/kremowa - WiFi do hot-spotu (można nie aktywować hot-spotu bo i tak nie bardzo chce ruszyć)
- niebieska (jeśli jest) to antena GPS. Można podpiąć antenę z allegro za 30zł z miniFakra, choć nie ma to znaczenia bo i tak eCall musi być skonfigurowany na Sync3.

Cytat:
Napisał Escap Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...ja mam tylko fioletową, czy to wystarczy, czy trzeba dołożyć resztę ?
Funkcjonalnie wystarczy sama antena GSM. Hot-spotu można nie aktywować bo na razie i tak nie rusza u mnie.

Cytat:
Napisał kecok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
Pytanie czy w fordpass widzi escape czy "dawce tcu" czyli focusa (dodajemy vin swojego auta czy dawcy modemu)?
...
Nie ma technicznej możliwości by widział "dawcę". TCU podłączone jest do konkretnego auta instalacją a nie "telepatycznie do dawcy"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście na screenshotach jest info z auta mojej córki. VIN podaje się auta swojego, bo aplikację na telefonie trzeba jeszcze sparować z samochodem. Parowanie potwierdza się fizycznie klikając na ekranie Sync3 siedząc w aucie, z którym się parujemy. Nie da się podłączać/sparować z autem, do którego nie mamy dostępu. Samo TCU nie ma wpisanej informacji (VIN auta) z dawcy. Serwery natomiast od razu widzą w jakim aucie TCU jest podłączone i widzą czy jest aktywne dla danego auta parowanie z jakimś telefonem (a dokładniej kontem na serwerach FordPass).

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-01-2020 o 14:53
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem