Odp: Fordpass czy udało się komuś aktywować
Tedi bardzo dokładnie wytłumaczone dlaczego oryginalne TCU z usa/ kanada nie działa, dziękuję. Rozumiem, że gdyby była "łopatologiczna" możliwość podłączenia tcu do Internetu np kablem to by zadziałało (oczywiście nie ma takiej możliwości). Po prostu trzeba "mu dostarczyć" neta, aby mógł się połączyć z serwerem. Stąd problem rozwiązuje zmiana TCU na europejski, w którym eSim łączy się z naszymi sieciami GSM.
Wiem, że eSIM jest programowo wgrana w moduł. Nie da się wylutować jej i wlutować np z jakiegoś innego urządzenia (niektóre iphony maja też eSim na pokładzie).
Można w Polsce kupić kartę eSim (oczywiście wirtualnie) - otrzymujemy dane jakie należy "wpisać" w urządzenie aby eSim zadziałał i urządzenie uzyskało połączenie z GSM.
Stąd pytanie, może naiwne, bo raczej jestem laikiem w temacie, dlatego wolę zapytać ludzi, którzy mają wiedzę - czy w konfiguracji TCU można ręcznie zmieniać parametry eSim? Czyli gdyby mieć dane polskiej eSim od operatora czy można "wpisać" gdzie w TCU?
I jeszcze jedno - modemy mają supskrypcję startową po zakupie nowego auta - działają przez rok,dwa... potem trzeba wykupić pakiet danych, abonament. Ciekawy jestem Czy po zmianie tcu na europejskie w fordpass będzie możliwość kupienia tego jako europa czy usa i czy wtedy się to nie "rozjedzie" - ale to pewnie się okaże jak auta się "zestarzeją".
|