Odp: Sztywne koło zamachowe
W profilu miałem focusa ale to była tylko chwilowa przygoda bardzo krótka.(zapomniałem to zmienić i tak kilka lat wisiało) I szybko przesiadłem się do mondeo MK3. W mondeo po niecałych dwóch latach zmieniłem komplet sprzęgła bo zaczęło dawać delikatnie o sobie znać. Nie czekałem aż będzie gorzej. Cały komplet luk mnie kosztował 1650 plus flaszka dla kuzyna Który pomógł mi wymienić. ( Byłem jeszcze kawalerem i miałem czas żeby się w coś takiego bawić). Zestaw był wymnieniony przy 200 tys przebiegu auta (realnego) po 4 latach przy prawie 300 tys i świadomości że auto już długo może nie pociągnąć pociągnąłem go programem na 160km i 400nm liczyłem się z tym że coś za niedługo może się posypać ale... Mimo że przez pierwsze pół roku cięższej jazdy auto nie chciało się poddać a ten najtańszy dwumas też nie dawał oznak uspokoiłem się i jeździłem spokojniej. Przy 340 tys auto sprzedałem do dnia dzisiejszego nie ma z nim żadnego problemu bo kupił go odemnie człowiek którego znam i mam z nim kontakt. Twierdził że potrzebuje auta rezerwowego na dobicie i pod przyczepkę. Ono się nie poddaje i gdyby nie jego przyjaciółka ruda dalej ja nawet ja bym go jeszcze męczył. Ogólnie jest to przykład tego że dwumas nawet tani i po podniesionych parametrach silnika nie musi się odrazu rozsypać czy inne jego elementy. Inżynierowie napewno przewidują jakiś zapas mocy i wytrzymałości. Nic nie jest robione na granicy. Ale mimo to w s maxie zdecydowałem się na sztywne kolo i od tego czasu jestem zwolennikiem. Mocy nie myślę podnosić odkąd jestem ojcem. To co jest wystarczy i da się przemieszczać z punktu a do punktu b. Bezpieczne i wyprzedzić się też da bez problemu nie jedno VW 1.5 TSI
Bump: Którym to jeździłem na jeździe próbnej bo salony tylko takie miały do jazdy testowej. Te rzekome 150 km nie ma nic do 115 w dieslu na które się zdecydowałem .dynamika i wyprzedanie lepsze przy połowę prawię połowę niższym spalaniu a co ciekawe w 1.5 benzyna jest dwumas a w 1.6 diesel sztywne kolo. A komfort jazdy bez różnicy. I czy to ktoś potrafi wyjaśnić
|