Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 10-01-2020, 10:19   #1323
Paproh
ford::amateur

Model: Focus MK4 Kombi
Silnik: 2.0 EcoBlue 150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Focus Mk4 2.0 Ecoblue Kombi Titanium 17''
Wrażenia po 60 tys jazdy:
Silnik bardzo dynamiczny w każdym trybie jazdy. Oczywiście na sporcie jest najlepiej.
Prowadzenie bardzo dobre i płynne nawet do 180km/h.
Powyżej 140km/h niestety zarówno na letnich jak i zimowych oponach radio muszę podkręcań na fulla.
Brak jakichkolwiek usterek mechanicznych.
Brak problemów opisanych w akcjach serwisowych (obejma przewodu do turbo + linka tylnych drzwi).
Wady:
- łuszczący się lakier na lusterkach po ok 45 tys km-
- Sync 2.5 wiesza się i muli. czasami nie da się odebrać telefonu przy włączonym AA z mapami googla
- tablet przy włączonym AA z włączonymi mapami googla przy 30stC na zewnątrz osiągnął temperaturę 70stC- specjalnie sprawdzałem
- przy jeździe na szutrach często pojawia się komunikat "asystent ruszania na wzniesieniach niedostępny" co skutkuje wyłączeniem również innych systemów. Pomaga restart auta
- automatyczny ręczny czasami samoczynnie się wyłącza
- protektory drzwi są bardzo kruche
- klipsy dywaników zapiekają się na amen
- niewygodny fotel kierowcy. Po 500km jazdy kręgosłup odczuwa
- Adblue trzeba dolewać 3x częściej aniżeli pokazuje komputer
- czasami ciężko utrzymać zadaną temperaturę powietrza w samochodzie
- na podgrzewanych fotelach można smażyć jajka. włączam dosłownie na pół minuty na "jedynkę"
- delikatnie za krótki jest pierwszy bieg. Często przy toczeniu się prędkość jest za mała na dwójkę a już za duża na jedynkę.
- za mały bak
- za mały zbiornik płynu do spryskiwaczy

Pomimo w/w wad, auto uważam za świetny wybór. Miałem latający kamień na autostradzie i totalnie zniszczoną przednią szybę. Laweta itd. Dostałem nówkę Megankę ok 4tys przebiegu i odliczałem godziny aż mi w foce wymienią tą szybę. Dwa różne światy. Kultura jazdy jest bardzo podobna jak w poprzednim aucie Volvo S40 II.
Olej zaświecił się tuż przed planowanym przeglądem. Spalanie 6,8 L przy cyklu autostrada/miasto 90/10. Drugie dno w bagażniku jest genialne. Cały bajzel tam się schowa. Polecam ten silnik w foce. Na drugim przeglądzie w moim ASO byłem pierwszy z tym modelem w kombi więc serwis przyjrzał się Foce dokładnie- wszystko było ok. Dodatkowo podobno 95% ma silniki 1.5.
Co wymieniałem oprócz obowiązkowych rzeczy:
- Klocki - 3mm po 60 tys km
- Pióra
- złamany protektor drzwi

Polecam.

Ostatnio edytowane przez Paproh ; 10-01-2020 o 10:22
Paproh jest offline   Odpowiedź z Cytatem