Odp: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?
U mnie Zetec 1.6 faktycznie się gotował po dojściu do tych 124 - 126 stopni na wyświetlaczu (czyli koniec czerwonego pola na wskaźniku) i went się włączał więc pominę obszerną tematykę czujnika w głowicy itp. Silnik nigdy nie widział gazu.
Także walczyłem z tym różnymi metodami czyli : napełnianie i odpowietrzanie wg serwisówki (tzn przez napełnianie przez zasilanie nagrzewnicy i potem manewry z obrotami), odpowietrzenie przez zagotowanie i potem dłuższe przytrzymanie na 100-104 stopniach a następnie manewry z korkiem zbiorniczka (faktycznie silnik dociągał prawie litr płynu ze zbiorniczka), wyjęcie z termostatu zaworka, wstawienie termostatu 74 stopnie itp. Wszystko w najlepszym razie działało połowicznie - silnik do 130 km/h zachowywał się prawie poprawnie, po zdjęciu nogi z gazu gotuje się minutkę, potem OK, powyżej 140 km/h przegrzewanie permanentne. Najbardziej stabilne było użycie termostatu bez zaworka lub użycie termostatu 74 stopnie w połączeniu z odpowietrzaniem przez zagotowanie ale to obejście problemu.
Każdy mechanik którego pytałem oczywiście biegiem ściągałby głowicę (nie patrząc na brak klasycznych objawów padniętej uszczelki - nie ma masła na korkach, miękkie przewody, przedmuch nie pojawiałby się przy dużych obrotach tyko byłby permanentny ...). Grzebanie przy pompie wody także bez sensu bo ogrzewanie działa bez zarzutu czyli obieg jest OK.
I znalazłem FORD TECHNICAL SERVICE BULLETIN No.005/2001 (pdf w poście poniżej), w którym stoi jak byk że usterka MOŻE występować w silnikach Zetec SE 1,4 i 1,6 a poniżej jest sposób jej eliminacji tzn:
- wstawienie bypassu między przewodem wylotowym nagrzewnicy a wlotem chłodnicy, wymianę w razie potrzeby USZKODZONYCH (!) elementów układu chłodzenia (czyli zbiorniczka, korka, przewodu wentylacji głowicy), obowiązkowe wstawienie termostatu 74 stopnie i na koniec przeprowadzenie serwisowej operacji napełniania i odpowietrzania silnika.
Dam znać za kilka dni czy ta solucja coś dała i czy jest stabilna.
Ostatnio edytowane przez kotekbury ; 01-05-2021 o 04:31
|