Temat: [Focus 2018- ] Zalety, wady i usterki
View Single Post
Stary 11-01-2020, 13:28   #1338
Jaworrr
ford::advanced

Model: Focus Active kombi
Silnik: 1.5 EcoBoost 150hp M6
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał bidżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wygląda na to, że tylko 1.5 ma jakiś sens.
Ale żeby wydech nie buczał poniżej 2k obrotów to automat, więc mamy zgrzyt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzisiaj mogłem przejechać się wersją Active 1.5, benzyna w automacie. Krótka trasa ale wnioski są;
W automacie wydech nie buczy, widać automat lepiej dobiera biegi.
W mojej foce pan z serwisu posłuchał i stwierdził, że buczenie może występować przy obciążeniu na niższych obrotach... i jest to normalne.
Także pozostaje kombinowanie czegoś na własną rękę.

Jeszcze co zwróciło moją uwagę, w moim egzemplarzu przy zmianie biegu 1 na 2 też słychać krótkie basowe uderzenie.

Koła 17' (opony zimowe Fulda) lepiej wybierają mniejsze nierówności i nie przenoszą tak mocno drgań na nadwozie jak 18'.

Zbierając do kupy to mam tylko zastrzeżenia do:
- basowo buczącego wydechu poniżej 2k (na 4 i 5 najbardziej słychać bo tam dłużej zdarza mi się operować niż na niższych biegach - na których przez chwilę i tak to słychać kiedy silnik przechodzi przez ten zakres obrotów)
- basowy stuk przy zmianie z 1 na 2
- tłuczenie od kół 18'
Na dłuższą metę to po prostu męczy.

Żeby nie było, i tak lubię ten samochód, niewiele mu brakuje żeby być na prawdę dobrym. Na pewno każdy inny model też miałby swoje wady.
Jaworrr jest offline   Odpowiedź z Cytatem