Temat: [S-MAX 2006-2015] Jaki rozrzad 2.0 tdci
View Single Post
Stary 11-01-2020, 20:23   #13
lucas4891
ford::professional

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: rozrzad 2.0 tdci s max

Cytat:
Napisał niuniek37 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
3 lata temu wymieniałem rozrząd z pompą wodną firmy Gates, kupując w sklepie internetowym z częściami Forda. Mechanik, który wymieniał, zostawił naklejkę z informacją, że po 60 tys. wymiana a tyle właśnie przejechałem. Dzwoniłem do sklepu internetowego Forda i facet powiedział, że powinienem wymienić po około 180 tys, gdyż, jeżeli nie ma on informacji ze strony Gatesa, że wymiana musi być szybciej, należy traktować jak wymianę rozrządu fabrycznego. Jakie jest Wasze zdanie?
Zrobisz jak uwazasz. Moim zdaniem wymiana po 60 tys km to jest jedynie na rękę mechanikowi.
Po takim przebiegu to powinno się skontrolowac stan układu rozrządu. Co prawda producent przewidział wymianę po 200 tyś km, ale myślę że druga wymiana powinna być po 120 tyś km.
Tak m.in zaleca Contitech. Trzeba wziąć przecież pod uwagę że koła walka i wału nie podlegają wymianie wraz z paskiem a też podlegają zużyciu więc jak dla mnie druga wymiana po 200 tyś km jest ryzykowna
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem