Alufelgi 17 czy 16? Silnik 1,6 105 KM. Dylemat
Witam,
posiadam fokę 1,6 105 KM rocznik 2017
auto kupiłem na letnich na 16 stalowych i teraz stoję przed wyborem kupna alufelg
prawie ze podjąłem już decyzję odnośnie zakupu opon całorocznych - bedą to Good Year 4 seasons 2gen ze względu na koszty - chcę uniknąc przede wszystkim zakupu drugich czujnków TMPS do opon. Tak planuję je tylko przełożyć ze stalówek do alufeg.
Czy ktoś moze doradzić odnośnie 17 w takiej foce?
kwestia opon to
Rozmiar 16: 205/55 - koszt GY 300 zł za opone około
Rozmiar 17: 215/50 - koszt GY - UWAGA - 500 zł za opone około
ponoć oba rozmiary homologowane przez Forda więc w razie czego nie bedzie kłopotów z ubezpieczeniem?
Jestem w stanie dopłacić te okokoło 1000 zł wiecej za 17 felge (koszt drozszej felgi + opon) jeżeli ma to sens ekonomiczny w przypadku tej foki - o ile wzrośnie mi koszt spalania oraz mułowatość przy trochę szerszej oponie? Czy różnicę względem tego co jest teraz ma szanse zniwelować to że zamiast stalówki 16 będzie lżejsza alu 17?
Bardzo zależy mi na w miarę akceptowalnym dla oka efekcie wizualnym, chciałbym uiknąć wyglądu masywnego auta z kółeczkami do zabawkowego rowerku bo takie rzeczy komicznie wyglądają,z drugiej strony moze te 16 beda juz przyjemne dla oka i beda spełnac te wymagania ale ja ma to być na granicy komicznego wyglądu to wolałbym ten 1 tysiąc dopłacić.
Wiem że takie tematy podobne były, ale nigdzie nikt nie stawiał sprawy tak jasno pomiędzy dwoma konkretnymi oponami. Ponadto mnogość różnych wersji silnika utrudnia mi podjęcie decyzji.
Ktokolwiek na forum ma 17 przy 105 KM?
Ostatnio edytowane przez thewolfatthedoor ; 12-01-2020 o 14:53
|