View Single Post
Stary 12-01-2020, 16:30   #5
thewolfatthedoor
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Alufelgi 17 czy 16? Silnik 1,6 105 KM. Dylemat

GreK
już tłumaczę gdzie oszczędność
ale zacznę od końca bo jakby prowokujesz trochę
- Nie dla szpanu i nie dla lansu, ale nie po to kupiłem w miarę wygladające auto aby oszpecić je kołami. Gdyby w ogóle nie zależałoby mi na wyglądzie auta kupiłbym sobie Fiata Multipla. Po drogach jedzi pełno fajnych furek na kołpakach - szczerze nie rozumiem tego, no ale faktycznie o guście a raczej bezguściu nie ma co dyskutować bo to prowadzi do niczego.

Sprzedaję felgi stalowe - 400 zł w kieszeni
Sprzedaję 3 letnie opony w dobrym stanie - 400 zł w kieszeni
Koszt zmiany kół - 3 lata - 360 zł w kieszeni
Koszt mojego czasu na zmianę kół - 3 lata (w tym czasie mogę pracować i zarabiać pieniążki) - 400 zł w kieszeni
Koszt dojazdu do wulkanizatora na zmianę opon (amortyzacja części + paliwo) - 100 zł w kieszeni
Koszt pokrowca na koła abym mógł je wnieść do pywnicy w bloku - 150 zł w kieszeni (półki na te koła już nie będę liczył bo mam ale domyśllnie mogłoby być kolejne 150 zł w kieszeni)
Oszczędjność dodatkowa na drugim komplecie TPMS 420 zł.
Opony zimowe i felgi aluminowe na zmianę i tak musiałbym kupić i tak aby mieć dwa komplety - ale odejmę te - 300 zł na oponach zimowych średnich (900 zł komplet) względem tych Goodyearów premium 16" całorocznych (1200 zl/komplet) - Jako niematerialny plus mogę dodać jeszcze że przez bede miał nowe opony premium w lato a nie obecne 3 letnie srednie.

SUMA OSZCZĘDNOŚCI w moim przypadku na jednym komplecie - około 1900 zł/3 lata.
OK powiesz mi pewnie że dopiero dwa komplety po 3 latach zaczną się zwracać. Tylko że ja nie wiem czy 2 lata pojeżdżę tym autem, bo wolałbym Quasqaia ale kupiłem tańszego Focusa bo nie miałem kasy ale to nie znaczy ze jak nie będę miał to sobie nie zmienię. Nie inwestuję w auto na 10 lat.

Ostatnio edytowane przez thewolfatthedoor ; 12-01-2020 o 16:50
thewolfatthedoor jest offline   Odpowiedź z Cytatem