Temat: [Mondeo 2014- ] Wypalanie DPF -objawy
View Single Post
Stary 13-01-2020, 20:48   #323
K82
ford::beginner

Imię: Konrad
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wypalanie DPF -objawy

Ja mam ponad 200 000 na liczniku i na razie nie było problemu z DPF, ale.... robię teraz krótkie odcinki ok 12 km i nie ma szans wypalić do końca. Sam moment wypalania łatwo zaobserwować. Spalanie na biegu jałowym waha się od 0,6 do 0,9 i wyraźnie "drga" wskazówka obrotomierza jakby delikatnie dodawać gazu. Czasem czuć specyficzny "zapach". Silnik potrzebuje większego obciążenia by rozpocząć proces.... Czasem w "tasie" można zrobić nawet kilka tyś km i nic się nie zauważy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (nie należy się tym martwić zbytnio) Swoją drogą czemu nie ma kontrolki/wskaźnika zapełnienia filtra dpf - to nie wiem. Naprawdę nie mam pojęcia dlaczego użytkownik nie może samodzielnie "poinformować" samochód, że teraz jest dobry moment na rozpoczęcie wypalania, np jakiś przycisk czy opcja w menu... jedziesz w dalszą trasę np widzisz 70% zapełnienia naciskasz "on" i auto rozpoczyna proces (oczywiście po spełnieniu wymagań...) jak tu "....I teraz uważajcie, bo to jest ważne
Dla odbiorców używających T6.1 w ruchu miejskim i przy niskich prędkościach zaoferowano opcjonalny przycisk do wypalania zawartości DPF. Można za jego pomocą uruchomić wypalanie zawartości filtra albo zatrzymać je, jeśli samo włączyło się w niepożądanym momencie. WOW. Tak, wiem – Toyota już to zrobiła w niektórych autach terenowych. Ale nie spodziewałem się tego w Transporterze. Czekajcie, żebym się nie pomylił: DPF-y weszły jako wyposażenie obowiązkowe 9 lat temu. Dziewięć lat zajęło producentom zrozumienie, że to kierowca powinien decydować o wypalaniu sadzy, ponieważ to kierowca wie jakie są warunki jazdy i kiedy może to skutecznie zrobić. Dziewięć lat nad tym myśleli i wymyślili. Klap klask, klap klask, klap klask!..."
Wycinanie DPF jak i katalizatorów powinno być karane - wymiana na nowe/regeneracja - dotowane. Dla mnie "naprawa" przez wycięcie, zaślepienie/odłączenie to żadna naprawa! Ciekawe, czy ktoś by by chciał by lekarze tak "leczyli" oczy albo płuca. ?
K82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem