Temat: [Focus 2008-2011] Tarcze nacinane
View Single Post
Stary 14-01-2020, 14:45   #9
Piotrek Wielos
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 tdci 140KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Tarcze nacinane

Zawsze śmieszy grono odradzajacych zakup lepszych tarcz czy klocków, uwierzcie to jest nasze bezpieczeństwo i jeśli ktoś chce wydać więcej kasy na coś lepszego to dlaczego mi odradzacie? Lepiej wypowiedzieć się na temat niż całkowicie nie w temacie dyskusje prowadzić.
Zrozumiałym jak by ktoś chciał włożyć DS2500 lub DS300 klocki od Ferodo odradzanie ich bo to nie są klocki na drogę tylko na tor
Ja osobiście używałem tego modelu Zimmermanna w innym aucie i w tej chwili czekają takie na montaż w focusie, byłem z nich zadowolony w połączeniu z klockiem ferodo ds performance, porównując do EBC nawiercane i nacinane tarczy (nie pamiętam nazwy) z klockiem też EBC Yellow staff uważam że pierwszy zestaw jest lepszy, ale to raczej z racji klocków.
Mikody posiadałem na tylnej osi i powiem że jest to rozsądny wybór dobry stosunek jakości do ceny.
Co do aspektów technicznych nacięcia i nawiercenia( czy są przelotowe czy nieprzelotowe) służą usuwaniu gazów z przestrzeni klocek-tarcza, usuwaniu pyłów oraz poprawie wentylacji.
W razie konieczności hamowania na autostradzie 2-3 krotnego że 140km/h czy więcej do niemal zera odczuje y spora różnice bo w przypadku seryjnego zestawu ostatnie hamawanie będzie wyraźnie mniej efektywne a w przypadku dobrego zestawu będzie dokładnie tak samo jak za pierwszym razem.
Pamiętać też trzeba o jednej kwestii że poprawiając siłę hamowania trzeba zadbać o dobrą przyczepność żeby się nie okazało że jedynie co uzyskamy to fakt że ABS będzie miał więcej pracy.

Ostatnio edytowane przez Piotrek Wielos ; 14-01-2020 o 14:49
Piotrek Wielos jest offline   Odpowiedź z Cytatem