Temat: [Mondeo 2007-2014] Kasowanie pamięci modułu RCM
View Single Post
Stary 17-01-2020, 11:03   #23
kinews
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: MONDEO MKIV
Silnik: 2.0 DIESEL
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Kasowanie pamięci modułu RCM

Witam wszystkich. Temat jak widzę sprzed kilku lat ale właśnie musiałem się zmierzyć z tym problemem.
Wszystko zakończyło się sukcesem, więc podzielę się informacjami, ponieważ sam długo szukałem i jednoznacznego rozwiązanie nie znalazłem.

A więc:
Wystrzelona poduszka kolanowa oraz 2 napinacze pasów + zaresjestrowany crash data w sterowniku RCM.

Poduszka i napinacze zostały zakupione na allegro i wymienione (podczas wymiany odłączyłem dla bezpieczeństwa akumulator i starałem się siebie uziemiać co jakiś czas o rury metalowe w garażu -> aby wyładowanie elektrostatyczne przypadkiem nie wyzwolilo poduchy -> rada serwisanta z długoletnim stażem)

Błędy wszystkich obwódów same pogasły został tylko crash data.
Próbowano w dwóch warsztatach skasować ten błąd w sumie 3 róznymi profesjonalnymi interfejsami i bład się kasował ale po chwili wracał.

Rozwiązanie okazało się banalne otóż Forscan posiada Procedury Serwisowe i tam jest dostepna funkcja clear crash data.
Po uruchomieniu, wyskoczył mi błąd że procedura została przerwana (co zdażyło się juz wielu osobom z tego co wyczytałem)
Napisałem do Forscana z prosba o wsparcie. Panowie mnie zaskoczylli ponieważ poprosili o logi i za 2 dni dosłali mi nowa wersje beta Forscana z wprowadzona poprawką.
Podłaczyłem ELM kliknąłem w Forscanie czysczenie crash data, skasowało, lampka zgasła, problem rozwiązany... i to za darmo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrawiam - może komuś się przyda.

Odpisałem Forscanowi ze wszystko bangla jak trzebam takze podejrzewam że wkrotce na stronie pojawi sie nowa wersja z fixem.

Ostatnio edytowane przez kinews ; 17-01-2020 o 11:05
kinews jest offline   Odpowiedź z Cytatem